Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filmové Vary, den 5: Spiderman na Karlově mostě se může jít klouzat, české ženy již mají křidélka

Peter Parker se vrací ve snímku Spider-Man: Daleko od domova, který je další kapitolou filmové série Spider-Man: Homecoming.
Peter Parker se vrací ve snímku Spider-Man: Daleko od domova, který je další kapitolou filmové série Spider-Man: Homecoming.

Filmový festival v Karlových Varech představil několik světových filmů vůbec poprvé, zatímco čeští tvůrci se pokusili popasovat s třicátým výročím nově nabyté svobody.

Jedním z nejočekávanějších filmů přehlídky byl korejský Parazit ověnčený Zlatou palmou z letošního Cannes. Režisér Bong Joon-ho není karlovarskému publiku neznámý. Před lety zde okouzlil dojemným a vynalézavým hororem o nebezpečné obludě Mutant, českou stopou zaujalo akční sci-fi Snowpiercer, které se zčásti vyrábělo  v českém studiu. Letošní Parazit je oproti těmto snímkům podstatně bližší realitě. I v něm se podivuhodně snoubí něha, humor a brutalita. K artovým filmům má daleko, ale Cannes je vyhlášený tím, že rád oceňuje i silná žánrová díla.

Film náleží do kategorie „home invasion“, v níž je příbytek nic netušících lidí infiltrován nezvanými hosty. Rodina Kimových živoří v zapáchajícím suterénním bytě a žije téměř bez prostředků. Když syn Ki-Woo dostane nabídku doučovat dívku z bohaté rodiny žijící v nádherné vile, aniž má k výuce nějaké předpoklady, pojme plán infiltrovat do této domácnosti vyšší třídy i zbytek rodiny. Kimovi se nejrůznějšími lstmi postupně zbaví stávajícího služebnictva a zaberou jejich místo. To však spustí sérii událostí, které začínají komicky, ale vyústí v katastrofu.

Na porotu v Cannes zřejmě zapůsobil sociální rozměr filmu, byť je prezentovaný v až křiklavě zveličené podobě. Nelze přitom nevzpomenout paralelu s klasickým románem a filmem Stroj času, který popisuje společnost budoucnosti rozdělenou na éterické aristokraty a zvířecí Morloky nucené žít v podzemí a vydělávat na změkčilou bývalou buržoazii.

Náš člověk v Hollywoodu: Martin Krejčí

Těžiště světové kinematografie v Karlových Varech neleží, ale někdy se okolnosti seběhnou tak, že je zde uveden film prakticky ve světové premiéře. To je případ amerického snímku režiséra Martina Krejčího Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera (anglicky The True Adventures of Wolfboy). Ano, čtete dobře, americký film natočený českým režisérem, to už tady opravdu dlouho nebylo. Krejčí je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Karlovarský filmový festival

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější