Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyznamenaná Lorencová: Zeman je prezidentem dolních deseti milionů. Je svůj, nedělá ze sebe někoho jiného

Jana Lorencová, foto: Poslanecká sněmovna ČR
Jana Lorencová, foto: Poslanecká sněmovna ČR

Prezident Miloš Zeman ve středu 15. října v rozhovoru pro Český rozhlas prozradil některé osobnosti, kterým udělí státní vyznamenání. Jednou z nich je bývalá investigativní novinářka a poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová. Zeman ji, slovenského miliardáře Pavola Krúpu a bývalou šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou v přímém přenosu označil za bojovníky proti „ekonomickým zmr*ům”. To jsou podle něj Viktor Kožený, Zdeněk Bakala a skupina solárních baronů. Lorencová v rozhovoru pro Deník N Zemana chválí. Je podle ní dobrý prezident a zároveň „svůj”.

Čekala jste, že vám prezident Zeman udělí vyznamenání?

Čekala jsem váš telefonát, protože mi telefonicky bylo něco podobného sděleno. Nemám však v ruce nic, co by mě opravňovalo říct, že jsem nadšená. Prezident se mnou osobně nemluvil. Pokud to však opravdu řekl, tak je to úžasné. Nebudu patřit k těm, kteří tuto poctu odmítli.

Takže s prezidentem Zemanem jste ještě nebyla v kontaktu?

S prezidentem Zemanem jsem byla naposledy v kontaktu před rokem na společném obědě s poslanci Severomoravského kraje, kde na to nepřišla řeč.

Čím si to vysvětlujete? Proč si myslíte, že zrovna vás se rozhodl ocenit?

Zřejmě kvůli reportážím, kterých jsem pro Českou televizi natočila asi dvě stovky. Byly to kauzy, které hýbaly republikou, a nic se s tím nedělalo. Pokud to pan prezident ocenil, považuji to za velkou čest a jsem nesmírně ráda, že si toho všiml.

Prezident Zeman vás v rozhovoru charakterizoval jako  bojovnici proti „ekonomickým zmr*ům”. Koho vy vnímáte pod tímto označením?

Tyto slova bych nepoužila, ale myslím, že je to typické pro pana Zemana. Víte, jsou dva druhy lidí. Před jedny položíte hromadu peněz, a před druhé dáte úkol, že mají pro lidi něco udělat. Já se hrnu po tom druhém: něco udělat pro lidi.

Koho tím podle vás mohl myslet?

Když jsem točila, tak vždy ve prospěch těch, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější