Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Byznysmen ve třiadvaceti. Pokud vše klapne, vydělám si více než fotbalem, říká reprezentant Jankto

Záložník fotbalové reprezentace a Sampdorie Janov Jakub Jankto. Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Záložník fotbalové reprezentace a Sampdorie Janov Jakub Jankto. Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fotbalista Jakub Jankto po tréninku v italském Janově řeší chod svého baru v centru Prahy a také svého esportového týmu Sampi.

Jakub Jankto patří mezi nejnadějnější české fotbalisty a také mezi sportovce, kteří už během kariéry myslí na období po jejím skončení. Odchovanec Slavie, který ještě jako teenager přestoupil do italského Udine, začal podnikat těsně po dvacítce.

„Nejsem jako Jaromír Jágr, abych přemýšlel celý den jen nad hokejem. Fotbal mám samozřejmě rád, ale nemohl bych ho řešit 24 hodin denně. Navíc neutrácím zbytečně peníze za oblečení nebo šperky. Raději podnikám,“ vysvětluje záložník Sampdorie Janov mimofotbalové aktivity ve svém baru, kde rozhovor vznikal.

Proč vás napadlo otevřít si bar v centru Prahy?

Chtěl jsem si zkusit podnikání a zároveň investovat peníze. Ale musím říct, že to byl běh na dlouhou trať. Zhruba rok jsme jen vybírali vhodné prostory. Už mám nějaké byty v Praze, tak jsem chtěl rozšířit své portfolio o bar. Otevřeli jsme minulý rok a zatím vyděláváme, takže jsem za to hodně rád. Zároveň ještě ale nemáme plno po celý týden, takže až budeme mít plnou kapacitu od pondělí do neděle, promyslím otevření další pobočky.

Vedle baru jste před rokem založil i esportový tým (soutěžení hráčů videoher), co vás k tomu vedlo?

Od dětství jsem miloval fotbal a videohry, a simulaci fotbalu FIFA jsem dokonce hrál od patnácti let závodně. Jestli se tomu tak dá říct, protože tehdy nebyly odměny za vítězství v turnajích kdovíjaké. Po přestupu do Itálie jsem toho musel nechat, ale už od těch osmnácti let 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější