Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

George Clooney a jeho boj se „súdánskými parťáky“

Herec George Clooney při návštěvě mise OSN UNAMID v súdánském Dárfúru v roce 2008. Foto: Sherren Zorba, UNAMID
Herec George Clooney při návštěvě mise OSN UNAMID v súdánském Dárfúru v roce 2008. Foto: Sherren Zorba, UNAMID

Hollywoodská hvězda George Clooney už roky usiluje o to, aby svět nepřehlížel zvěrstva, která se dějí v severoafrickém Súdánu. V aktivistické roli se mu ale nedaří tolik jako v umělecké – příslušníci milic Džandžavíd, které před patnácti lety označoval za vykonavatele genocidy v Dárfúru, nyní utopili v krvi demokratickou revoluci a moc ve státě si uzurpovali pro sebe. Clooney se ale nevzdává a dál burcuje planetu.

„Stojíme zde před vámi jako poražení. Je prostou pravdou, že co se zvěrstev v Dárfúru týče, tak tamní lidé na tom nejsou o nic lépe než před lety,“ pronesl v listopadu 2007 americký herec George Clooney poté, co ho společně s profesním kolegou Donem Cheadlem na setkání držitelů Nobelovy ceny míru právě její laureáti vyznamenali svojí vlastní cenou, kterou každoročně dávají bojovníkům za lidská práva z řad showbyznysu. Vyzdvihli tak jejich zápal při upozorňování světa na zločiny v tomto zapadlém koutě Afriky.

Něco podobného by bohužel hollywoodský herec (ale také režisér, scenárista a producent) mohl pronést i v červenci roku 2019. Svoje aktivity z Dárfúru rozšířil na celý Súdán, věnuje mu ohromné množství peněz i osobního nasazení, přesto to se zemí, za jejíž obyvatele proti jejich tyranům na globální scéně vystupuje už 14 let, jde od desíti k pěti. Když letos v dubnu padl pod tlakem čtyřměsíčních masových protestů dlouholetý diktátor Umar al-Bašír, zdálo se, že má severoafrická republika nakročena k lepší budoucnosti.

Jenže počátkem června byli demonstranti, kteří vyžadovali skutečnou svobodu a nejen výměnu v prezidentském křesle, krvavě rozehnáni. Masakr, při němž zahynula nejméně stovka lidí, vedli členové milic zvaných Džandžavíd.

Tito vrazi z Dárfúru se z provincie i se svými metodami přesunuli do metropole a dostali pod kontrolu celou zemi. Lidé se přes represe nevzdali a dál pokračovali v protestech, takže ve čtvrtek vůdci
občanských protestů dohodli s vojáky přechodnou vládu na dobu tří let, během nichž by se země měla připravit na svobodné volby.

„Cesta do Dárfúru“

Mít nějakou společenskou aktivitu s velkým dosahem patří mezi globální kulturní smetánkou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější