Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stát chystá opravu karlovarského hotelu Thermal. Bude to promarněná příležitost, varují vnoučata architektů

Zpustlé prostory šaten a fitnessu v budově nad bazénem. Foto: Ivan Adamovič, Deník N
Zpustlé prostory šaten a fitnessu v budově nad bazénem. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Brutalistní hotel Thermal se tento týden opět stal dějištěm karlovarského filmového festivalu a současně předmětem údivu návštěvníků kvůli svému špatnému stavu. Vnoučata architektů stavby, manželů Machoninových, kvůli tomu sepsala otevřený dopis ministerstvu financí coby majiteli dvojice budov.

Na terase nad vypuštěným bazénem stojí skupinka návštěvníků karlovarského filmového festivalu. Po hotelu Thermal ji provází znalec architektury Adam Gebrian spolu s vnoučaty manželů Machoninových, architektů stavby. Zájemců o prohlídku brutalistní budovy, která od svého vzniku na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století sklízí nadšení i odpor, se letos sešly snad dvě stovky. To dokládá, že kvalitní architekturu z dob minulého režimu mnozí vnímají jako ohrožený druh, který tu nemusí být věčně.

„V tomhle bazénu jsem si ještě stihl zaplavat,“ říká jeden z návštěvníků. „Já už bohužel ne,“ krčí rameny Marie Kordovská, vnučka Machoninových. Bazén je vypuštěný už pět let. Gebrian přítomným vysvětluje, že kvůli festivalu je budova u bazénu nad hotelem částečně zpřístupněná, ale po zbytek roku je obehnaná plotem. Opuštěný objekt bývá cílem sprejerů.

Bazén nad hotelem, opuštěný a vypuštěný. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Hotel sám ještě žije, obzvlášť v době filmového festivalu, ale nedostatek péče je znát. „Uděláte čtyři kroky mimo festival a jde vidět, že ten barák

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Karlovarský filmový festival

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější