Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanec SPD ji nazval prostitutkou, ona vulgárně urazila Nohavicu. Nejsme svatí, říká žena z vedení Člověka v tísni

Mediální koordinátorka Člověka v tísni Adriana Černá zastává svou pozici něco přes rok a půl. Předtím několik roků v organizaci pracovala jako projektová manažerka. Foto: archiv Adriany Černé
Mediální koordinátorka Člověka v tísni Adriana Černá zastává svou pozici něco přes rok a půl. Předtím několik roků v organizaci pracovala jako projektová manažerka. Foto: archiv Adriany Černé

Mediální koordinátorka Člověka v tísni Adriana Černá rozvířila sociální sítě, když vulgárně okomentovala hudebníka Jaromíra Nohavicu kvůli převzetí vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina. Poslanec SPD Lubomír Volný, který ji krátce předtím bezdůvodně označil za prostitutku, poté své tvrzení s odkazem na její slova o Nohavicovi zopakoval. Případ znovu otevřel debatu, kam až sahá přípustnost vyjádření na sociálních sítích. Černá uznává, že se vyjádřila příliš ostře, byť na kritice Nohavici trvá.

Jak výpady poslance Volného proti vám začaly? Všiml jsem si, že ve čtvrtek vás opakovaně označil za prostitutku…

Poprvé jsem si všimla ve středu ráno, že reagoval ve vláknu nějakého anonyma, který se o mně vyjadřoval extrémně vulgárně. Poslanec Volný mu to lajkoval, pak si sám přisadil, že jsem nezisková prostitutka. (Volný tak reagoval v debatě, kde Černá uvedla, že má dost peněz na zaplacení řemeslníka, a zablokovala člověka, který ji za tuto větu urážel, pozn. red.)

To pak ještě zopakoval…

On to slovo má rád a používá ho pořád.

…a přidal k tomu printscreen, kde jste se velmi vulgárně vyjádřila o Jaromíru Nohavicovi. Napsala jste, že je ču*ák. Proč?

Chápu, že se na to ptáte. Mě osobně se hodně dotýká kauza Oleha Sencova. Zatímco jeden umělec umírá ve vězení na Sibiři, druhý si do Ruska jezdí pro metály od prezidenta mocnosti, která se vůči naší zemi, vlasti, chová nepřátelsky. To se mě hodně dotklo. Ruply mi nervy a vyjádřila jsem se vulgárně, což bych samozřejmě neměla. Mrzí mě to tím spíš, že jsem nahrála na smeč, že se debata s panem Volným obrátila jiným směrem, než měla. To je mi samozřejmě líto. Trvám na svém postoji vůči panu Nohavicovi, ale rozhodně bych tak mluvit neměla.

Ukrajinský režisér a etnický Rus Oleh Sencov je odpůrce anexe Krymu Ruskem. Po zabrání poloostrova byl zatčen a uvězněn, Rusko jej odsoudilo na 20 let žaláře. Řada organizací a zemí, včetně České republiky, pokládá Sencova za politického vězně a jeho věznění za neoprávněné. Sencov proti svému věznění začal držet hladovku, v současnosti je uměle vyživován a jeho stav je vážný.

Ptal jsem se proto, že má generace případ Jaromíra Nohavici intenzivně prožívá. Vyrostli jsme na jeho písních a teď vlastně řešíme, jestli si ještě můžeme zahrát jeho písničky. Vás také dříve jako autor oslovoval?

Samozřejmě, v dětství i dospívání. Řada jeho písniček je skvělých, jsou chytlavé, mají výborné texty. Všichni ho jako velmi talentovaného člověka měli rádi, ale pak se ukázala ta spolupráce s StB, pak několik sporných textů jeho písní, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější