Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Když se ze řetězu utrhne počasí i hlava státu…

Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N
Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N

Dva pozoruhodné jevy hýbou v těchto dnech Českou republikou – vysoké teploty a prezidentovo kreativní zacházení s nejvyšším zákonem této země. Obojí už začíná být poněkud úmorné, nicméně s některými úkazy, zdá se, toho smrtelník moc nesvede. Tak se podívejme, co nám to tu příroda vyvádí.

Z úterních událostí, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal

Dělal to Havel, dělal to Klaus. Premiér Andrej Babiš má pro poněkud nestandardní postupy pana prezidenta svým způsobem pochopení. Prý má prostě jen jiný názor na ústavu, ostatně podobně se podle Babiše chovali i jeho předchůdci. Kolega Jan Tvrdoň se podíval, co je na tom pravdy.

Zaprší? Nezaprší? Když narazíte na nějakého upřímného meteorologa (určitě takoví jsou), po čase se vám přizná, že předpovídat počasí na více než tři dny dopředu je tak trochu věštění z křišťálové koule. A co teprve odhadnout, jak dopadne současná krize, kterou se odborníci nezdráhají označit jako ústavní. Těch scénářů se dá vymyslet několik. A pak je jich jistě ještě pár, které prostě nevymyslíte. O to častěji se ale v této zemi naplňují.

David si dupl na Goliáše. Moskva nejdříve zakázala ČSA létat přes Sibiř z Prahy do Soulu. V reakci na to Praha zakázala přílety letadel z Moskvy a Jekatěrinburgu. Rusko pak svůj zákaz odvolalo, Česko učinilo totéž. Ovšem obé platí podmínečně jen do neděle. Takže zatím 1:0 pro nás. Rusko se ovšem bezpochyby pokusí vyrovnat a strhnout vítězství na svou stranu. Sledujte (bezmála) přímý přenos komentovaný Janem Kudláčkem.

Pozor na ty kruhy. Doufám, že to nebudete potřebovat, ale pro jistotu si teď na začátku prázdnin přečtěte, co dělat, když se někdo topí. A za žádnou cenu nedávejte dítěti do vody nafukovací kruh či rukávky. V rozhovoru Evy Mošpanové s šéfem českých vodních záchranářů se dozvíte proč.

Komerční sdělení: 
Nestihli jste karlovarský festival? Po jeho skončení začínají Oficiální festivalové ozvěny 54. MFF KV – Šary Vary. Celkem 25 vybraných snímků z letošního ročníku promítají od 8. do 14. července v pražských kinech Aero, Světozor a v Univerzitním kině Scala v Brně. 

Když je hic jako v pekle. Pokud se zatím k vodě nechystáte, podívejte se, na co máte v těchto horkých dnech nárok v práci. Není toho málo, ale nesmíte být sám sobě zaměstnavatelem třeba v malém bistru se čtyřmi elektrickými pecemi, z nichž ve dvou se při 400 stupních Celsia pečou pizzy. Dá se to vydržet i bez klimatizace, svěřil se majitel redakčním kolegyním. Nevím jak vám, ale mně se při té představě přitíží.

Hudební soiré v obýváku. Tu pizzu si samozřejmě můžete nechat přivést až domů. Není to nic neobvyklého, stejně tak si přes internet v dnešní době můžete objednat spousty jiných věcí a služeb. A vymýšlejí se nové a nové. To, o čem píše naše spolupracovnice Radka Smejkalová, původně vzniklo jako žert. Teď už si doma koncert vážné hudby zařizuje stále více lidí. Pokud ovšem nemáte k dispozici výrobní halu, či alespoň rozlehlou zahradu, nezvěte hned symfonický orchestr a zkuste nějaké komornější obsazení.

Proč ho nemá rád? Svým nekompromisním vymáháním zásad, na nichž stojí Evropská unie, šlápl na kuří oko postupně populistům v Římě, Varšavě a Budapešti. Není divu, že ho teď nechtějí za šéfa Evropské komise. Co na něm ale vadí českému premiérovi? O všem kolem Franse Timmermanse, jehož jméno se do včerejška nejčastěji skloňovalo v souvislosti s nominací na příštího předsedu Evropské komise, se dozvíte v textu Filipa Nerada.

Bezradní muži. „Ženy porozuměly tomu, že je potřeba se posunout, nastala emancipace a společně s ní si vydobyly všechny ty dobré věci, které s tím souvisí. Muži naopak hibernovali, zůstali v jakémsi pomyslném středověku… Tak docela nerozumíme tomu, co tu vlastně máme dělat,“ říká v rozhovoru pro Denník N muž s postavou Herkula, silově-kondiční trenér a mentor Peter Podlesný. A nabízí řešení, co s tím.

Republikány bych volit mohl. Přečtěte si další z příběhů, které pro vás ve Spojených státech přes léto sepisuje Jana Ciglerová. Co den, to jeden s rozhovor s Američanem. Běžní lidé z americké ulice, z nichž každý má svůj osud, svůj názor a úhel pohledu.

V zítřejším tištěném vydání Deníku N najdete:

  • Na ministerstvu píše zákony, na internetu stojí za dezinformačními weby
  • Československá armáda v 80. letech zkoumala nasazení psychotroniků
  • EU konečně připustila, že proti ní Kreml vede dezinformační válku

Co dál stojí za pozornost

Britská BBC informovala, že skotská whisky, italské těstoviny, parmezán a gouda či řecké olivy jsou mezi produkty, u nichž Spojené státy zvažují zvýšení dovozních cel.

Česká republika patří podle respektovaného žebříčku Institutu pro ekonomiku a mír mezi deset nejbezpečnějších zemí na světě (z celkem 163).

Japonští velrybáři včera ulovili první velrybu poté, co byl po jedenatřiceti letech v této zemi zrušen zákaz lovu těchto celosvětově ohrožených kytovců, informovala agentura AFP.

Soukromí zřizovatelé věznic a záchytných táborů, kteří nejvíce těží z Trumpovy politiky nulové tolerance vůči nelegální imigraci, podpořili podle organizace Citizens for Ethics jeho působení v Bílém domě finančními dary v hodnotě stovek tisíc dolarů.

Londýnská policie oznámila, že nedaleko letiště Heathrow se pádem z podvozkové šachty přistávajícího keňského dopravního letadla zabil muž, který dopadl do soukromé zahrady jen několik desítek centimetrů od slunícího se majitele. Zprávu přinesla televizní stanice CNN.

Financial Times zveřejnily informaci, že francouzský kosmetický gigant L’Oréal jedná s dalším výrobcem parfémů, firmou Clarins, o koupi značek Mugler a Azzaro. Fakt to s vámi nic nedělá?

Přeji všem krásné letní dny.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější