Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čína slíbila, že nedostanou trest smrti, vysvětluje český soud souhlas s vydáním Tchajwanců

České soudy uvěřily, že proces s Tchajwanci v Číně bude férový. Foto: Adobe Stock
České soudy uvěřily, že proces s Tchajwanci v Číně bude férový. Foto: Adobe Stock

Česko rozhoduje o vydání osmi Tchajwanců podezřelých z podvodů do Číny. Soud poprvé v novodobé historii země k takovému vydání svolil – uvěřil zárukám asijské velmoci, že tito lidé nebudou mučeni ani popraveni. Deník N se seznámil se zdůvodněními, v nichž soud vydání do země, na jejímž území stojí mimo jiné i „převýchovné“ tábory, obhajuje.

Česká justice řeší případ, který může mít výraznou diplomatickou dohru – rozhoduje, zda do Číny vydá osm Tchajwanců podezřelých z milionových podvodů. Problémem však je, že i když Česko Tchaj-wan jako nezávislý neuznává, jedná se o demokratické území s nezávislou justicí. Totalitní Čína pak ostrov považuje za svou součást, ale fakticky nad ním nemá kontrolu. Vydání Tchajwanců tak může diplomaticky využít.

Kvůli zprávám o porušování lidských práv v asijské velmoci Česko po revoluci do Číny nevydávalo. A to ani Číňany, kteří se dopustili zločinů, jež lze podle českého práva trestat delším vězením. Nyní se ale situace změnila. Česká justice poprvé uvěřila čínským zárukám, že vydaní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější