Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Frans Timmermans: Pan neústupný, který dráždí V4

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Foto: Johanna Leguerre, European Union, 2018, EC – Audiovisual Service
Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Foto: Johanna Leguerre, European Union, 2018, EC – Audiovisual Service

Sorosův člověk, propagátor migračních kvót, klimatický fundamentalista. Tak kritici častují Nizozemce Franse Timmermanse, jehož jméno se do včerejška nejčastěji skloňovalo v souvislosti s nominací na příštího předsedu Evropské komise. Kdo je ve skutečnosti tento muž?

„Jediné čeho dosáhnete tím, že budete krmit krokodýla, je, že vás ten krokodýl nakonec sežere,“ používá rodák z Maastrichtu s oblibou údajný citát Winstona Churchilla jako doklad toho, proč by EU neměla ustupovat populistickým lídrům, jako je maďarský premiér Viktor Orbán nebo italský vicepremiér Matteo Salvini. Právě tato neústupnost z principů vlády práva a dodržování evropských hodnot je tím, čím Timmermans vadí státům ve střední Evropě i Římu a proč se V4 i Itálie staví proti jeho kandidatuře na nového šéfa Komise.

Frans Timmermans během volební noci při volbách do Evropského parlamentu v květnu 2019. Foto: European Union

Právě hájení vlády práva má tento 58letý přesvědčený Evropan v dosluhující bruselské exekutivě jako její první místopředseda na starosti. Když začala varšavská konzervativní vláda provádět sporné zásahy do polské justice, označila to Komise, která má v popisu práce hlídat dodržování smluv a principů EU, za ohrožení nezávislosti tamního soudnictví.

A Timmermansovi připadl úkol tomuto nebezpečí zabránit. Chopil se ho s takovou razancí, kvůli níž mu představitelé polského kabinetu a vládní strany Právo a spravedlnost nemohou dodnes přijít na jméno.

„Ukažte mi politika bez nepřátel a já vám ukážu politika bez páteře,“ odbývá prostovlasý Nizozemec kritiku, že svým nekompromisním postupem přispěl k tomu, že se spor s Varšavou nepodařilo smírně urovnat a dospěl až před Soudní dvůr EU. Ten dal na konci června Komisi za pravdu, že jedna z částí reformy polského Nejvyššího soudu porušuje unijní právo.

Stejnou zkušenost udělala se znalcem šesti světových jazyků také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko, Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější