Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na ministerstvu spravedlnosti píše zákony, na internetu je spojený s dezinformačními weby

Ministerský úředník Tomáš Břicháček, Foto: FB Tomáše Břicháčka
Ministerský úředník Tomáš Břicháček, Foto: FB Tomáše Břicháčka

Na ministerstvu spravedlnosti píše zákony, mimo státní službu je členem dozorčí rady spolku, který provozuje dezinformační weby, na něž on sám také přispívá. Své názory prý do práce promítá, problém v tom ale nevidí. A nevidí ho ani ministerstvo spravedlnosti.

Úředník Tomáš Břicháček na ministerstvu spravedlnosti pracuje už řadu let. V minulosti působil na zahraničním odboru, kde vyjednával evropské směrnice. Za ministra Roberta Pelikána (ANO) byl ze zahraničního odboru stažen. Vedení ministerstva ho přesunulo na legislativní odbor, kde se zhruba dalšími pěti lidmi sepisuje zákony.

Už v době, kdy pracoval na zahraničním odboru ministerstva, působil Břicháček v dozorčí radě obecně prospěšné společnosti Český portál. Ta vydává dezinformační weby jako Euportal, Free Globe, Eurabia, Euserver, Český portál či Nezdraví. Tyto weby ministerstvo vnitra monitoruje jako „alternativní“ média, na což dříve upozornil server Aktuálně.cz. EUserver a Euportal pak analytické stránky SimilarWeb řadí mezi nejvíce navštěvované weby šířící dezinformace.

Servery jsou zaměřené silně protievropsky, varují před migrací a přebírají dezinformace. Články se zaměřují především na kritiku EU, objevují se na nich ale také zprávy o chemtrails či uprchlících. Třeba server Eurabia má v záhlaví větu: „Islám dobývá Evropu, Eurabia.cz ji brání“, server Free Globe se zase pyšní mottem: „Zednáři, ilumináti, bankéři, zbrojaři a další válka“.

„Nikdy se mě na to nikdo neptal,“ reagoval Břicháček na otázky Deníku N, zda se jeho působení ve spolku vydávajícím dezinformační weby nepromítá do jeho práce při přípravě českých zákonů. „Každý má svoje názory a promítá je

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

petr@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější