Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Největší chyba při hubnutí? Lidé začnou jíst méně, říká vědecký výživový poradce

Milan Sedliak. Foto: Peter Kováč, Denník N
Milan Sedliak. Foto: Peter Kováč, Denník N

První věc, na kterou se Milan Sedliak svých klientů ptá, je, jak a jak dlouho spí. Součástí jejich diety může být kromě sportování také to, že začnou jíst víc než dosud. Sice jsou zpočátku překvapeni, ale výsledky se dostaví rychle.

V rozhovoru mluví výživový poradce Milan Sedliak také o tom, jak rychle se ukážou výsledky změny stravování, kolik lidí se může vymlouvat na geny, kolik hodin před spánkem naposledy jíst, co dělat, když váha přestane klesat, a co je to z odborného hlediska celulitida a zda je možné se jí zbavit.

Můžete dát čtenářům tři tipy, jak zhubnout a vypadat dobře v plavkách?

Není to možné nebo jsou až tak obecné, že z nich lidé nebudou nic mít. Více se hýbejte, lépe se hýbejte, víc pijte a lépe se stravujte. Z toho nebudete moudří, ale je to to tajemství, které by vám pomohlo vypadat lépe v plavkách.

Internet i tisk jsou plné zaručených rad. Na co si dávat pozor, když nějaký takový článek čtu?

Už celkem dobře víme, že lidé se liší. Před zákonem jsme si rovni, ale biologicky ne. Vy a já můžeme na nějakou dietu reagovat odlišně. Zatímco vám to pomůže, mně to může v extrémních případech i uškodit.

Internetové návody tvrdí také to, že břicho je potřeba zhubnout až tehdy, když má určitý obvod, v článcích jsou uvedena přesná čísla. Je toto ten případ?

Určitě ano, stavba pánve je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější