Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Příležitost změnit práci tu pořád je. Volných míst už ale ubývá

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Zeptali jsme se expertů, jestli je stále ještě vhodná doba na změnu zaměstnání a ve kterých oborech už mohou mít lidé s hledáním místa problém.

Nezaměstnanost se pohybuje na historických minimech. Bez práce byly v květnu 2,2 procenta ekonomicky aktivních Čechů, ukazují data Českého statistického úřadu. Celkový počet lidí bez práce však vzrostl. Zatímco v dubnu se jednalo o 114,7 tisíce osob, o měsíc později už jich bylo 117,3 tisíce.

Ve srovnání se začátkem roku 2014 jde stále o zanedbatelné číslo – před pěti lety bylo v Česku bez zaměstnání třikrát více lidí. Zeptali jsme se odborníků, jestli období rekordně nízké nezaměstnanosti v Česku pomalu končí.

Čtyři otázky, na které experti odpovídali:

  1. Která odvětví se v Česku vyznačují nízkou nezaměstnaností, kde už je naopak situace horší?
  2. Absolutní počet nezaměstnaných proti předchozímu měsíci vzrostl. Vypovídá to o tom, že dlouhodobý pokles nezaměstnanosti v Česku už skončil a trh práce se po několika letech opět ochlazuje?
  3. Ve kterých regionech České republiky už lidé pociťují změny na pracovním trhu a proč?
  4. Pokud někdo uvažuje o změně místa, je teď na to stále ještě dobrá doba?

Odpovídali:

  • Michal Brožka, ekonom společnosti Cyrrus
  • Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky
  • Dominik Stroukal, ekonom společnosti Roklen
  • Miroslav Novák, analytik skupiny Akcenta

Která odvětví se v Česku vyznačují nízkou nezaměstnaností, kde už je naopak situace horší?

Michal Brožka, ekonom společnosti Cyrrus: V oborech, ve kterých byl trh práce dlouhodobě utažený, například v IT, už opravdu nelze z hlediska zaměstnanosti a nezaměstnanosti očekávat významnější posuny. Problém s hledáním místa může být naopak zejména v případě přestřelených mzdových očekávání. O případech, kdy člověk s minimální praxí požaduje násobně větší plat, než jaký je reálný, slyším mnohem více než dříve. V některých oborech, například ve finančnictví, kde jsou dlouhodobě výdělky nadprůměrné, dochází k rostoucímu tlaku na efektivitu. I zde nalezení místa nemusí být tak jednoduché, jak by se z pohledu na celý pracovní trh zdálo.

Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky: Zaměstnanost se snižuje v průmyslu, kvalifikovaní zaměstnanci zde ještě uplatnění najdou, nicméně u těch

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější