Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mentor: Zatímco ženy se posunuly vpřed, muži zůstali ve středověku a jsou absolutně ztraceni

Peter Podlesný. Foto: archiv P. Podlesného
Peter Podlesný. Foto: archiv P. Podlesného

„Někdo si možná myslí, že chci nastolit patriarchát, ale tak to není. Pro mě je primární, aby tu nějací muži vůbec byli,“ říká silově-kondiční trenér a mentor Peter Podlesný. Rozhovor Deníku N vznikl na konferenci Jaký otec, takový syn, která se konala 15. 6. 2019 v Bratislavě.

Na konferencích často vystupujete se sekyrou v ruce. Kde ji máte dnes?

Zůstala doma. Popravdě, už ji musím trochu nabrousit.

Má to být nějaký symbol mužství?

Sekyra je pouze symbolem, který mi tak nějak sedí k chlapovi. Ale rovněž je to nástroj, se kterým jsem se naučil pracovat. Protože nestačí ukazovat symboly, muž potřebuje skutečně něco ovládat i rukama.

Já se to snažím vyvážit. Nejenže mužům říkám, jaké by to v jejich životě mělo být, ale snažím se to posunout z roviny ideálů do praxe. Umím řezat dřevo a umím mluvit o tom, co je důležité.

Myslíte si, že i v dnešní době je pro muže nevyhnutelná ta fyzická síla? Nepřesvědčila nás poslední desetiletí o tom, že je to už překonaná představa?

Mužná síla je podle mě pořád jednou z klíčových vlastností. To, jak se k této ideji postavíme, je už druhá věc. Ale jsem si jistý, že i v dnešní době je velmi důležité ukázat mužnou sílu těm, kteří nás následují, našim synům.

Mužná síla je důležitá pro mne jako muže, abych věděl, kdo jsem, je to jeden z atributů. A ve druhé řadě je důležitá pro toho, kdo mne následuje. Ale neberu to jako cíl nebo ideál, ke kterému se snažíme dospět. Jde o hledání a práci na sobě.

Peter Podlesný (36)

Šéfredaktor a zakladatel webmagazinu Mužom.sk a autor podcastů, silově-kondiční trenér a mentor. Vystudoval politologii, 19 let pracoval s teenagery v rámci evangelické církve, nejdřív jako dobrovolník, následně profesionálně. Dnes se věnuje přednáškám a seminářům pro muže.

Jak vypadalo to vaše hledání?

Samozřejmě, také já jsem už jako teenager byl přesvědčen, že jsem muž. Začalo to tím, že jsem měl velké ego, měl jsem pocit, jak všechno v pohodě zvládám, až do tragické události, kdy jsem na jednom výletu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější