Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Staněk odmítá vinu za krizi a nabízí, že zůstane ve vládě. Na demisi měl víc trvat, zní z ČSSD

Ministr kultury Antonín Staněk. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr kultury Antonín Staněk. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr kultury Antonín Staněk tvrdí, že za vládní krizi vinu nenese. Vedení ČSSD ale míní, že kdyby na rezignaci skutečně trval, Zeman by jej v čele úřadu nenechával. Staněk navíc spolustraníkům poslal rozhovor, ve kterém píše, že je připravený resort v případě potřeby dál vést.

Je to šest týdnů, co ministr Staněk podal demisi. V rezignačním dopise svůj krok zdůvodnil tím, že již necítí podporu vedení strany. Když prezident Miloš Zeman rezignaci odmítl a Staňka se zastal, premiér Andrej Babiš po dohodě s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem podal návrh na ministrovo odvolání.

Prezident jej však nechce akceptovat, a dostal tak zemi podle mínění některých právníků a politiků na hranici ústavní krize. Hrozí také, že padne kabinet, protože jak napsal dnes vicepremiér Hamáček Deníku N, „řeší bytí a nebytí vlády“.

Staněk ale tvrdí, že vinu za vládní krizi nenese. „Jak jsem již uvedl mnohokrát: svou rezignaci (nikoliv demonstrativně) jsem podal k rukám premiéra 20. 5. a pan prezident ji nepřijal,“ sdělil Staněk na Twitteru.

„Tím se hrací pole přesouvá do rukou pana prezidenta, pana premiéra a předsedy ČSSD. Je iluzorní si myslet, že mám jakoukoliv možnost toto dění ovlivnit. Nemám,“ dodal.

Staněk se nyní snažit vylepšit svůj mediální obraz a podle informací Deníku N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější