Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máte telefon Samsung nebo LG? Pozor na novou obchodní válku o čipy, displeje a otroky

Ilustrační foto: AFLO via Reuters
Ilustrační foto: AFLO via Reuters

Tokio a Soul se kvůli sporu o dávné křivdy dostaly do patové situace. Japonská vláda se teď rozhodla k radikálnímu kroku: zítřkem počínaje zpřísňuje vývoz materiálů do Jižní Koreje. Materiálů, které jsou klíčové pro tamní hi-tech výrobu. A skrze ni také pro velkou část světa.

„My, lídři G20, jsme se 28. a 29. června 2019 sešli v japonské Ósace, abychom se společnými snahami postavili zásadním globálním ekonomickým výzvám. Budeme bok po boku pracovat, abychom podpořili globální ekonomický růst… Usilujeme o volné, spravedlivé, nediskriminační, transparentní, předvídatelné a stabilní obchodní a investiční prostředí a o to, abychom naše trhy udrželi otevřené.“

Uprostřed obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou vyznívá závěrečná deklarace letošního summitu G20 pozoruhodně idylicky. Na druhou stranu, od deklarací se tak nějak očekává spíš kýžený ideál než realita. A promítlo se to prakticky hned poté, co se za lídry největších světových ekonomik zavřely pomyslné dveře Ósaky.

Čipy v ohrožení

Hlavní pozornost se samozřejmě upírala na Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga, kterým zdatně sekundovali Nárendra Módí, Vladimir Putin nebo Angela Merkelová.

Ale pozorovatelům neuniklo ani to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější