Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice v Rumburku je na pokraji kolapsu. Babiš se chlubil, že problém vyřešil. Jenže ten trvá dál

Lužická nemocnice v Rumburku. Foto: Libor Zavoral, ČTK
Lužická nemocnice v Rumburku. Foto: Libor Zavoral, ČTK

Lužická nemocnice v severočeském Rumburku zápasí několik let s dluhy a nejistotou, jak bude dál fungovat. Její situace je tak vážná, že se jí minulý týden zabýval i premiér Andrej Babiš. „Problém jsme vyřešili,“ objevilo se v neděli na jeho facebookovém profilu. Jenže ve skutečnosti není ještě nic rozhodnuto a nejistota trvá.

„Představte si, že jste zaměstnanec, nevíte, co s vámi bude, co bude se společností, která vám dává obživu, nevíte, jestli dostanete výplatu. Je pak daleko těžší takový provoz řídit. Co jim říct pozitivního, jak je motivovat?“ ptá se Petr Dubravec.

Jako ředitel Lužické nemocnice v Rumburku nemá pro své podřízené dobré zprávy už dlouho a situace se pouze zhoršuje.

Rumburská nemocnice má ve své spádové oblasti 55 tisíc lidí (díky turismu v sezoně často i víc) a jako jediná poskytuje ve Šluknovském výběžku akutní péči. Posledních šest let ale bojuje s finančními problémy.

To, co vzniklo v letech 2013 a 2014 jako dluhy při hospodaření, nabralo ve spojení se způsobem, jakým jsou nemocnice financovány, rychlý spád.

Zdravotní úkony v Česku pojišťovny proplácejí na základě úhradové vyhlášky. Ta velice zjednodušeně řečeno stanovuje sumu, kterou přidělí lékaři na základě výkonů v předchozích letech. Pokud je výkonů méně, je méně i peněz, pokud je jich ale více, valorizuje se částka pouze v nízkých jednotkách procent. A přesně zde vznikl problém rumburské nemocnice.

V nepříznivé finanční situaci v letech 2013 a 2014 totiž počet výkonů načas klesl. „V roce 2015 jsme navýšili výkony tak, abychom se dostali zpátky na původní čísla. Když jsme šli dolů, vraceli jsme pojišťovně zálohy, a když jsme šli zpátky nahoru, peníze jsme nedostali zaplaceny. Dostali jsme jen paušální sazbu. Tím narůstal problém s financováním nemocnice,“ vysvětluje Dubravec původ všech problémů.

Situace nemocnice na severu Čech dosáhla takové urgentnosti, že se jí minulý týden zabýval i premiér. „Začal jsem taky řešit neúnosnou situaci ve Šluknovském výběžku, kde hrozí, že svůj provoz skončí Lužická nemocnice v Rumburku, protože je ve špatné ekonomické situaci. Hodně mi teď o tom píšete a já si uvědomuju, že tam teď lidi žijí v hrozné nejistotě, která musí co nejdřív skončit,“ objevilo se v pravidelném Babišově hlášení na Facebooku.

„My jsme problém vyřešili, teď je to v rukou Krajské zdravotní, která by nemocnici měla co nejdřív od města Rumburk převzít. Město by mělo zaplatit dluhy a Krajská zdravotní převzít aktiva a zaměstnance,“ pokračovalo hlášení.

Jenže není to tak jednoduché a v tuhle chvíli ani vyřešené. Krajská zdravotní, akciová společnost, kterou zmiňuje premiér a která spravuje třeba nemocnice v Ústí nebo Děčíně, se den po Babišových slovech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější