Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Proč jsou chudí migranti nejlepší a jak chce TOP 09 uspět na venkově

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Se začínajícími prázdninami začíná vlna dovolených, politici si ale oddech nedávají a rozehrávají doposud největší krizi současné vlády. To nejdůležitější z aktuální tvorby Deníku N i dalších médií vybírá Jan Pavec.

Prezident Miloš Zeman blokuje odvolání sociálnědemokratického ministra kultury Antonína Staňka, což vládní koalici přivedlo do zatím největší krize. „Prezident je ten, kdo jmenuje a odvolává ministry,“ řekla hlava státu v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Jenže podle ústavních právníků oslovených Janem Tvrdoněm má být v tomto případě prezident opravdu jen „automatem na podpisy“. Zemanův postup podle Jana Wintra ohrožuje autoritu ústavy, která se opět může stát jen trhacím kalendářem.

A od Honzy k současné politické situaci ještě jeden text. Podíval se na pět variant vývoje současné vládní krize. Jednou z nich jsou i předčasné volby.

Pokud se už někdo nemůže dočkat knižního vydání Amerického deníku Jany Ciglerové, máme pro něj od této oblíbené autorky ještě něco navíc. Od začátku července jsme začali vydávat seriál Tváře Ameriky, v němž oslovení odpovídají na otázku, jestli za rok budou v prezidentských volbách volit Donalda Trumpa. První zpovídanou byla ředitelka školy, dcera německé matky a italského otce Kathy Shwekyová. Chudí migranti jsou podle ní pro zemi lepší než ti bohatí. „Ti bohatí si vaši zemi budou chtít změnit podle svého, ti chudí do ní vděčně zapadnou,“ říká.

Vyzyvatel Jiřího Pospíšila  Tomáš Czernin se v souboji o vedení TOP 09 chce soustředit na témata, která zajímají i venkov. „Říká se, že jsme strana pražské kavárny, a mě v kavárnách ještě nikdo neviděl. Jsem vesnický člověk. Pozornost bychom měli směřovat víc do kraje, mezi lidi,“ vysvětluje Czernin. TOP 09 podle něj vznikla jako autentická konzervativní strana ve chvíli, kdy ještě nikdo netušil, že zemi uchvátí oligarcha. „Kdekdo se začal zaštiťovat konzervatismem, ale nám je cizí jakákoli xenofobie a nenávist. Je opravdu nešťastné, že tu najednou vylétly subjekty, které lidi straší, hledají strašáky a zároveň slibují, že je před nimi budou chránit.“ S kandidátem na šéfa TOP 09 mluvila Hana Mazancová a Barbora Janáková.

Hledání nových jmen pro důležité posty v Evropské unii nejde úplně podle představ. Summit se stal z večeře snídaní, nakonec se jednací maraton musel přerušit a opět se bude pokračovat v úterý. Dění v Bruselu popisuje Markéta Boubínová.

Česko je hospodářsky silně propojené s Německem, ale politici obou zemí se od sebe odklánějí čím dál více v otázce ochrany klimatu. V Německu totiž Zelení vedou žebříček volebních preferencí. „Pro Česko to může být vážný problém. Česká společnost ekologickou politiku dlouhodobě přehlíží. Proto se mohla zhoršit kvalita vzduchu, proto se potýkáme s tak velkou půdní erozí a suchem,“ píše ve svém komentáři Petr Fischer.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Jako v případě každého trendu se i v oboru virtuální reality zrna postupně oddělují od plev, které nemají reálnou šanci na uplatnění. Jedním takovým příkladem z konference a výstavy VR Fest je společnost Sense Arena, která vyvíjí software pro hokejové tréninky. Využívají ho už tři extraligové týmy a jedná se i o prodeji do zámořské NHL. Nejzajímavější uplatnění virtuální reality v české praxi popsali Petr Koubský a Jakub Zelenka.

Na co se můžete těšit v zítřejším tištěném Deníku N

Titulní strana tištěného vydání Deníku N s datem 2. července 2019.
  • Jak se vedro projevuje na naší práci
  • Jak se neutopit
  • Proč velryby opět rozdělují svět

Co píší jinde

Zatímco Boeingy 737 MAX stále stojí odstavené na evropských letištích, na povrch vyplouvají další detaily o vyrovnávacím systému, který se označuje za jednu z možných příčin dvou nedávných havárií. Podle agentury Bloomberg na něm měl americký výrobce letadel šetřit a vývoj softwaru svěřit do rukou externí indické firmy s nedostatečně placenými pracovníky.

Developeři se začínají přizpůsobovat lidem, kteří se kvůli vysokým cenám nemovitostí stěhují z hlavního města do Středočeského kraje. Ti, kteří se specializovali na Prahu, teď mají projekty v Kralupech, Libčicích nebo Berouně. Trend popsal server Lidovky.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější