Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výběr šéfredaktora: Pět článků, které byste v Deníku N rozhodně neměli minout

Ilustrační foto: Deník N
Ilustrační foto: Deník N

Přečtěte si pět článků, které z nabídky Deníku N za poslední týden vybral šéfredaktor Pavel Tomášek.

Pravidelně se v naší redakční poště objevuje požadavek čtenářů, abychom se v Deníku N věnovali dobrým zprávám. Hodláme této potřebě, která je přirozená a logická, vycházet vstříc. Jako důkaz si dovolím uvést důkladný text Lenky Vrtiškové Nejezchlebové, který je (dobrou) zprávou, (dobrým) příběhem a (dobrým) vysvětlením složitého problému. Článek o mladé české vědkyni, jejíž objev má cenu stovek zachráněných životů a dvou miliard dolarů (záleží, jak to chcete počítat), stojí za to číst.

Zřejmě jste už o ní slyšeli. A možná i zaznamenali, že budí velké vášně. Jmenuje se Istanbulská úmluva, přijala ji Rada Evropy, zabývá se problémem násilí vůči ženám a Česká republika ji dosud neratifikovala. Kolegové Bára Janáková a Jan Tvrdoň odhrnuli clonu vytvořenou zvednutými emocemi a podívali se na fakta související s tím, za co je úmluva nejvíc kritizována. Tady jsou.

Je ambicí Deníku N, abyste díky nám lépe rozuměli světu. Rozumět dnešnímu světu znamená do velké míry rozumět Číně a jejím ambicím. O to se u nás v redakci stará kolegyně Magdalena Slezáková. Potřebný vhled do toho, jak Čína uvažuje a co zamýšlí, nabízí rozhovor, který pořídila s Bobo Lo, znalcem Číny a Ruska. Proč si obě tyto mocnosti vzájemně navenek přizvukují, ale proč jejich vztah skrývá velký potenciál budoucích konfliktů? Vysvětlení v rozhovoru je srozumitelné, aniž by jen klouzalo po povrchu.

Deník N vám chce být i dobrým rádcem, varovat váš před novinkami, na které je dobré si dát pozor. Takový text tento týden sepsal kolega Petr Koubský. Vysvětlil v něm, jak se to má s novým, široce popularizovaným platebním systémem Initiative Q. Jde o letadlo, tedy pyramidovou hru, nebo ne? Odpověď najdete v našem článku.

„Je jednoduché být demokratem, když vyhrávám, ale výzvou je zůstat demokratem, přestože prohrávám,“ říká v rozhovoru s Eliškou Černou americká historička Mary Heimannová, která se specializuje na dějiny Československa. Její závěry nezní českým uším vždy libě, slyšet pohled zvenčí nám však připadá užitečné a chceme mu na stránkách Deníku N dávat prostor.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější