Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman je krajta, Babiš zajíc

Miloš Zeman a Andrej Babiš jsou spojenci a symbolizují postkomunistickou éru v české politice. Foto: ČTK
Miloš Zeman a Andrej Babiš jsou spojenci a symbolizují postkomunistickou éru v české politice. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Miloš Zeman a Andrej Babiš platí za spojence, zejména v očích svých odpůrců. Velké demonstrace posledních měsíců sice byly v první řadě protivládní, nejpozději na Letné byl ale plnohodnotným cílem protestujících i prezident. A zřejmě nejen proto, že z pódia byl viditelný Hrad. Je to logické, Zeman Babiše podporuje při každé příležitosti a mnohokrát deklaroval, že v tom bude pokračovat. Prezidentovo objetí je ale pro Babiše nebezpečnější, než je pro šéfa ČSSD Jana Hamáčka Zemanova pomstychtivost.

Jedno z nejčastějších neporozumění současnému dění v české politice má snadno rozpoznatelný symptom – strkání Zemana a Babiše do jedné škatulky. Směšování jejich motivací, postojů, příčin jejich úspěchu a představa, že recept na porážku jednoho zafunguje i na druhého.

Nic z toho není pravda. Prezident a premiér sice vystupují jako spojenci, ale pro Babiše je to spojenectví, jehož pohodlí je srovnatelné s komfortem zajíce v přátelském objetí krajty tygrované. Premiér ví, že další utužení jen přiblíží konec. Potřebuje mít se Zemanem korektní, rovnocenný vztah, a ten nemá.

Dobře je to znát na Babišově nesmělém vystupování v souvislosti se Zemanovým odmítnutím odvolat ministra kultury Antonína Staňka a jmenovat na jeho místo Michala Šmardu. Tedy s rozhodnutím, jímž prezident de facto deklaroval, že nebude respektovat ústavu, která mu tuto povinnost jasně ukládá.

Nedělní Otázky Václava Moravce tak nabídly úplně jiný obrázek Babiše, než jaký se sám léta pokoušel budovat. Člověk skoro nevěřil vlastním uším – hlava státu otevřeně porušuje základní zákon země, uzurpuje si výlučné pravomoci premiéra, a ten se nezmůže na víc než na neslané nemastné sliby, že se „pokusí pana prezidenta přesvědčit“? O čem? Aby dodržoval ústavu a dovolil mu řídit jeho vládu?

Babiš přitom dobře ví, že Zeman

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější