Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vzniklo to jako žert, dnes se to valí jako lavina – co to je? Domácí koncerty

Violoncellista Jamník a houslista Špaček na střeše Lucerny. Foto: Vážný zájem
Violoncellista Jamník a houslista Špaček na střeše Lucerny. Foto: Vážný zájem

Klik, enter. Po internetu se dá objednat cokoliv. Třeba víno, drobné pohoštění a k tomu domácí koncert. To poslední od června nabízí nová aplikace s názvem „Vážný zájem“ sociální síť pro klasickou hudbu, která mezi sebou propojuje muzikanty s těmi, kteří mají zájem pozvat si je k sobě domů. Za aplikací stojí špička mladých českých hudebníků, kteří se rozhodli vrátit komorní hudbu do prostředí soukromých salonů, pro něž původně vznikala.

„Cože? Domácí koncert? To je jako vtip?“ Není. „To jsou nějací amatéři?“ Nejsou. „A budou hrát u vás obýváku, jo?“ Jo, budou! Tak přijďte a vezměte s sebou něco k jídlu nebo k pití.

O pár dní později domem zvoní smích a cinkají skleničky. Uvolnili jsme věšák v chodbě, z obýváku odklidili houpacího koně a ze sklepa a od kamarádů natahali rozkládací židle, štokrlata, sedací pytle. Dlouhý ubrus umně zakrývá nohy tapetovacího stolu, který toho času slouží k improvizovanému rautu, pod nim se schovává čísi dítko a blaženě chroupá ukořistěné chipsy. V pracovně hudebníci dolaďují své nástroje. A pak to přijde.

Hlahol utichá a z blízkosti tak bezprostřední, že si ji člověk může osahat, před ctěné publikum složené z našich přátel a známých nastoupí mladí interpreti. Stařičký klavír ze sebe vydává, co mu ladič dovolil, tóny violoncella i houslí nás oblévají ze všech stran. Cítíme muzikanty dýchat, vidíme, jak se hrouží do svého světa, a pak už je ani nevidíme, protože ten zážitek je ohlušující, bezprostřední a mocný,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější