Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ustoupí Zeman, nebo budou předčasné volby? Popsali jsme, jak může dopadnout vládní krize

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Babišova koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů je na hraně rozpadu. Již zítra se má rozhodnout o tom, jestli sociální demokraté prosadí svou a podaří se jim vyměnit jejich ministra kultury. V posledních dnech ale zaznívají i úvahy o předčasných volbách. Shrnuli jsme pět základních variant vývoje současné vládní krize.

Varianta 1: Vláda pokračuje, zůstává i ministr Staněk

Předsedové koaličních stran se zítra v Lánech s prezidentem domluví a vyhoví jeho postoji, případně dojde k dohodě později. Vláda ANO a ČSSD tak bude pokračovat v dosavadním složení – Antonín Staněk zůstane ministrem kultury a prezident zároveň posílí svůj vliv na vládu. Kromě ČSSD, která by musela ustoupit ze své pozice, by vůči hlavě státu oslabil i premiér Babiš: když si prezident prosadil své personální požadavky jednou, projde mu to i příště.

O tomto možném dopadu se v rozhovoru Deníku N zmiňuje i ústavní právník Jan Wintr. „Premiér tím, že to bude tolerovat a nepodá kompetenční žalobu, oslabuje sám sebe. Vytváří tak precedens, že až bude příště chtít vyměnit nějakého svého ministra a nebude se to prezidentovi líbit, nevymění si ani svého ministra. Oslabuje tím ale i každého dalšího předsedu vlády. Každý další bude mít obtížnější roli při sestavení vlády a jejím udržení,“ říká Wintr.

Sociální demokraté tuto variantu striktně odmítají a hrozí odchodem z vlády, pokud prezident Staňka neodvolá a nejmenuje do čela ministerstva kultury místopředsedu strany Michala Šmardu. Z tohoto důvodu není tato varianta příliš pravděpodobná.

Varianta 2

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější