Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zprávy z Ósaky: Trump a Si jsou zase přátelé a Huawei svitla naděje

Americký prezident Trump se svým čínským protějškem Si. Foto: Kevin Lamarque, Reuters
Americký prezident Trump se svým čínským protějškem Si. Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Si Ťin-pching na napjatě očekávaném jednání s Donaldem Trumpem vzpomínal na pingpongovou diplomacii. Jenže Si není Mao a Trump není Nixon. A ani „velmi, velmi dobrá schůzka“ nestačí k zacelení sporu mezi USA a Čínou – i kdyby Huawei zmizela z černé listiny a Číňané vzali na milost americké farmáře.

Každý, kdo se zajímá o americkou politiku, ten pohled dobře zná. Pravice Donalda Trumpa zaklesnutá do pravice toho druhého, levice na partnerových zádech a obě paže se snaží, seč mohou, aby partnera vtáhly do prezidentova osobního prostoru. Rukou se třese rázně a důkladně a odehrává se to kdesi na úrovni Trumpova břicha – ať je před kamerami očividné, kdo téhle scéně dominuje.

Opakuje se to tak často, že už je to víceméně rutina. Mnohem zajímavější bývá všímat si výrazu Trumpových protějšků.

Si Ťin-pching, jehož pravici si Donald Trump přitáhl dnes na summitu G20 v japonské Ósace, má na tváři cosi mezi úsměvem a úšklebkem. Trump ho fixuje očima.

A za zády obou prezidentů září hvězdy na vlajkách, bílé na té americké a žluté na čínské. Bílých je mnohem víc, vždyť představují všechny státy americké federace. Žlutých na rudém podkladu je pětkrát méně, čtyři menší za čtyři společenské třídy a jedna velká za Komunistickou stranu Číny, která vše řídí a sjednocuje.

Je to výmluvná fotografie. A současnou povahu vztahů mezi Čínskou lidovou republikou a Spojenými státy ilustruje lépe než ledasjaké analýzy.

Můj přítel Si, můj přítel Trump

Na dnešní schůzku Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga se čekalo celé měsíce. Americký prezident se se svým čínským protějškem naposledy tváří v tvář sešel loni v prosinci a už od letošního února sliboval, že se s ním „brzy“ setká znovu – přičemž neopomínal zdůraznit, že k sobě po osobní stránce mají blízko.

Což nakonec rezonovalo i u jindy zdrženlivějšího Si Ťin-pchinga. „Je těžké představit si úplné odstřižení Spojených států od Číny nebo Číny od Spojených států. O tohle nestojíme, a nestojí o to ani naši američtí partneři. Prezident Trump je můj přítel a já jsem přesvědčen, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější