Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zákony platí pro všechny (a to i v tomto vedru), kouzelné bylinky i odjezdy na dovolenou

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Děti jedou na prázdniny, někdo k moři, někdo do Varů. A všichni se potí. Zejména politici ČSSD, ale nejen oni. Zprávy z rozpáleného pátku tentokrát namixoval Jan Tvrdoň.

„Žijeme v právním státě, kde všichni jsou vázáni právem, a to včetně prezidenta.“ To zní celkem banálně, že? Zákony platí pro všechny. Tento citát řekl Deníku N ústavní právník docent Jan Wintr. Probírali jsme spolu současnou situaci ohledně ne/odvolávání ministra kultury Staňka za ČSSD. Wintr tvrdí, že prezident porušuje ústavu, když nekoná. Skromnost mi velí příliš rozhovor nevychvalovat, ale doporučit ho určitě můžu.

Tance v koalici probíhají v čase strašných veder. Zatímco u nás si užíváme pomalé opékaní, v některých dalších evropských zemích už vlny veder bohužel přinesly i mrtvé. Ve Francii dnes počítali s 45 °C, extrémní teploty hlásí i Španělsko a další země. Situaci v jednotlivých zemích jsme dnes průběžně sledovali.

Zajímavý rozhovor nabízí dnes naše spolupracovnice Markéta Boubínová. V Bruselu mluvila s expertem na udržitelné zdroje a poradcem britské vlády profesorem Paulem Ekinsem. „Největší výzvou je určitě změna klimatu, kterou velmi těsně následuje ztráta biodiverzity. Změnu klimatu už si uvědomujeme, ale vědci si v této chvíli dělají snad ještě větší starosti právě kvůli snižování biodiverzity, protože to je vlastně celý základ biosféry,“ říká Ekins v rozhovoru. Téma změny klimatu v Deníku N sledujeme poměrně dost. Mrkněte na náš rozcestník se všemi články, na víkend ideální. 😉

„Kouzelné bylinky“. Přiznám se, že než se kolega Jakub Zelenka pustil po stopě jednoho pořadu České televize, hádal bych, že tohle spojení bude znamenat něco jiného. 🙂 V každém případě jde o pořad, v němž podnikatel Jaroslav Berka propaguje svůj byznys. „Natáčelo se na podnikatelově bylinkové zahradě v Českém Krumlově, kde zájemci o prohlídku musí platit vstupné a pořádají se tam víkendové kurzy (roční účast stojí 12 až 15 tisíc korun),“ píše kolega. A verdikt? Vše v pořádku.

„Za Babišovou nevolí k elektromobilům má být dopis od výrobce převodovek.“ Po stopách vývoje názorů premiéra ohledně elektroautomobilů se vydal Jan Pavec. „Spouštěčem ve změně postoje předsedy vlády měl být dopis od jednoho z tuzemských výrobců převodovek, který na možné negativní důsledky pro českou ekonomiku upozorňoval. V rámci Sdružení automobilového průmyslu tvoří zaměstnanci dodavatelů automobilek zhruba dvě třetiny z celkového počtu,“ píše Honza.

Komerční sdělení

Podle dezinformačních příspěvků na internetu údajně zemřely v Haagu stovky ptáků kvůli testování nové mobilní sítě 5G. V oblasti ale žádné testy neprobíhaly a příčinou smrti byla potrava, protože se ptáci otrávili jedovatými jehlicemi tisu.

A co psali jinde?

Začínali jsme ústavním právníkem a prezidentem Zemanem. Tak krátce na stejné téma i od konkurence. Doporučuji třeba rozhovor Jana Kysely pro server iRozhlas.

Omlouvám se, že je to dnes takové prezidentské, ale… exprezident Václav Klaus čelí trestním oznámením. V televizi Prima Klaus řekl, že demonstranti byli na Letnou „sváženi zadarmo autobusy z Moravy a ještě jim je za to něco zaplaceno“. Server iDnes dnes informoval o tom, že trestní oznámení na bývalého prezidenta v této věci podal textař a aktivista Ziggy Horváth.

Ještě telegraficky k Václavu Klausovi. Tentokrát o Klausovi mladším. CVVM dnes vydalo svůj volební model, ve kterém se kromě poklesu ČSSD a nárůstu Pirátů nic nestalo. Je to však první volební model, ve kterém byla měřena Trikolóra. Výzkumníci jí prozatím přisuzují jedno procento hlasů. Jsem zvědavý, kolik to bude po prázdninách.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

„A víte, kdo je v naší republice trestně stíhaný? Každý druhý. Já se o tomhle už vážně nechci bavit. Mám jinou práci. Na shledanou.“ Tuhle odpověď poskytl poslanec hnutí ANO Jiří Bláha týdeníku Respekt. Je jedním ze sedmi poslanců ANO, kteří byli dotazováni, jestli má premiér skončit. Poučné.

Dovolte mi závěrem s přáním krásného víkendu v chladu vody nebo klimatizace ještě dodat jeden lehce odvázanější vtípek.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější