Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezident jedná protiústavně, odvolání Staňka musí přijmout. Podle ústavních právníků svými kličkami devastuje demokracii

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš (ANO). Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš (ANO). Foto: ČTK

Ačkoli se může zdát, že demise ministra a jeho odvolání jsou obdobné věci, z pohledu českých zákonů je mezi nimi zásadní rozdíl. Odvolání ministra kultury a jmenování jeho nástupce totiž podle ústavy prezident musí provést. Podle ústavních právníků tuto celou operaci musí navíc uskutečnit bez zbytečného odkladu. Prezident to však ignoruje.

Vládní koalice je v krizi. Sociální demokraté se od 20. května letošního roku snaží vyměnit svého ministra kultury. A co se mohlo zprvu zdát jako banální výměna, vezmeme-li v potaz okrajové postavení resortu kultury ve vládních koalicích, dospělo k rozštěpení koalice a výhrůžkám ČSSD, že odejde z vlády. Demisi ministra Antonína Staňka (ČSSD) totiž prezident Miloš Zeman odmítl přijmout a již zhruba měsíc také otálí s odvoláním Staňka a jeho nahrazením Michalem Šmardou.

Prezident se ve svých vyjádřeních opírá o několik argumentů, kterými se snaží naznačit, že odvolání ministra může protahovat. Mluví například o tom, že v ústavě není žádná lhůta, v níž by měl výměnu ministrů provést. Podle něj tedy neexistuje žádný jízdní řád, který by mu stanovil, dokdy Staňka musí odvolat. S tím ovšem nesouhlasí ústavní právníci.

„Ústava je v tomto jasná. Prezident nemá žádné uvážení, prostě odvolá člena vlády. Ani časový prostor pro jednání nemůže být nijak velký. Prezident se může sejít s premiérem a pokusit se ho přesvědčit, aby si to rozmyslel. To asi může. Ale pokud si na tom premiér trvá, tím se prostor vyčerpal a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější