Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Julian Barnes v novém románu Jediný příběh pokračuje ve zkoumání minulosti

Julian Barnes. Foto: ČTK/AP
Julian Barnes. Foto: ČTK/AP

Juliana Barnese kdysi někdo označil za „chameleona britské prózy“, patrně v narážce na proměnlivý styl a témata jeho prvních próz. Ve svém nejnovějším románu Jediný příběh je však zcela neuchopitelný i jako vypravěč.

Julian Barnes u nás patří k nejznámějším současným britským prozaikům. Odeon se mu systematicky věnuje, okamžitě vydává jeho nové prózy, ale vrací se i ke starším textům. Lze tak říct, že až na pár výjimek máme Barnese v češtině celého. Je to moc dobře, protože patří bez nadsázky k těm nejlepším britským spisovatelům od sedmdesátých let. Štěstí je i to, že v češtině našel skvělé překladatele: dnes již klasického Flaubertova papouška přeložil a působivým doslovem opatřil Miloš Urban, v poslední době se Barnesovi soustavně věnuje neméně skvělý Petr Fantys.

Český čtenář tedy Barnese zná a ví, kolem jakých témat se točí jeho psaní. Je to především jistá nostalgie ztráty, otázka uchopení vlastní minulosti a nespolehlivost jakéhokoli vyprávění. V tomto ohledu jsou jeho romány „existencialistické“, ovšem s tím rozdílem, že jsme vrženi nikoli do světa, nýbrž do příběhů, kusých, nespojitých a často protikladných. Z nich každý z nás musí utkat ten svůj. Ohlížíme se zpět s „vědomím konce“ – konec je totiž jediná jistota, zatímco minulost, nenávratně ztracená, se rozplývá v mlze zapomnění i neochoty každého z nás začleňovat do svého osobního příběhu prohry, selhání a menší či větší hanebnosti. Jsme všichni nevěrohodní vypravěči a své příběhy stavíme tak, abychom

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

lada.nagy@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Literatura

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější