Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Věková hranice pro odchod do důchodu asi nevydrží. Online daňového přiznání se máme dočkat příští rok

Elektronické podávání daňového přiznání se zatím od vyplňování papírových formulářů příliš neliší. Foto: ČTK
Elektronické podávání daňového přiznání se zatím od vyplňování papírových formulářů příliš neliší. Foto: ČTK

Očekávané se stává realitou, důchodový věk nastavený na 65 let už je pro některé ročníky zralý na odstřel. V našem pravidelném přehledu dále informujeme o přípravách online finančního úřadu, jak pořídit valuty na dovolenou co nejvýhodněji či o nové službě Portálu občana, která informuje o přestupcích řidičů.

Důchodový věk se může zvyšovat

Současné nastavení hranice pro odchod do důchodu pravděpodobně nevydrží. Důchodový věk by se mohl v budoucnu stanovovat podle očekávané délky života a předpokladu, že lidé by v penzi měli strávit čtvrtinu života. Řešení by výrazně zlepšilo udržitelnost veřejných financí. Vyplývá to ze Zprávy o stavu důchodového systému ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). První změna se může dotknout osob narozených v roce 1994, které by mohly do penze odcházet až v 67 letech.

V případě, že by se věková hranice pro odchod do důchodu začala stanovovat podle očekávané délky života, by šli lidé narození mezi rokem 1965 a 1968 do důchodu před 65. narozeninami. Mladší naopak později.

Zprávu ministerstva nyní projedná vláda. Podle Hospodářských novin má prolomení věkové hranice šanci projít, přestože to odmítá samotná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější