Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko chce poprvé vydat vězně do Číny. Nejhorší možnost, mohou jim odebrat orgány, tvrdí Tchaj-wan

Foto: Jorge Silva, Reuters
Foto: Jorge Silva, Reuters

Česko rozhoduje o tom, zda vydat osm Tchajwanců do Číny. Soud už v druhé instanci potvrdil, že je to přípustné. Stalo se tak poprvé v novodobé historii země. V předchozích případech se do asijské velmoci nevydávalo kvůli porušování lidských práv a justici spjatou s komunistickou stranou. „Vydání do Číny vnímáme jako nejhorší z možností,“ říká v rozhovoru pro Deník N tchajwanské zastoupení v Praze.

Tuzemská justice a diplomacie řeší závažný problém. V Česku bylo zatčeno osm Tchajwanců, kteří jsou podezřelí, že se po telefonu snažili z Číňanů vylákat peníze. Čínská strana později požádala o jejich vydání. Případ je však mnohem komplikovanější.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii, nad kterou ztratila kontrolu. Ostrov má ale vlastní vládu a justici. Jedná se o demokratickou zemi, která má na mezinárodním poli složité postavení. Jelikož Česko neuznává Tchaj-wan jako nezávislý stát, nemůže tamní vláda o vydání svých občanů požádat.

Tuzemské soudy nyní už v druhé instanci rozhodly, že všech osm lidí může být do Číny vydáno. Poprvé tak justice uvěřila čínským zárukám, že podezřelí nedostanou trest smrti a jejich práva nebudou poškozena. Jak už ale popsal Deník N, český stát v minulosti nevydával čínské občany, kteří se provinili v daleko horších věcech.

Deník N udělal rozhovor se zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře, která s českou stranou udržuje obchodní a diplomatické styky. Jelikož Česko oficiálně Tchaj-wan neuznává, nemůže tu být ani ambasáda. Tchajwanský ambasador ale chodí na důležité schůzky s politiky a zástupci různých komor.

Tchaj-pej kvůli citlivosti případu požádala skrze své zastoupení o anonymitu zpovídaných. Rozhovor však považuje za své oficiální stanovisko.

Co si myslíte o případu osmi Tchajwanců, které Čína žádá vydat kvůli údajným telefonním podvodům? Soud už v druhé instanci rozhodl, že je vydání možné.

Považujeme to za běžnou kriminální kauzu a chceme, aby těmto lidem byl zajištěn férový soudní proces. Ten může bez porušení jejich lidských práv probíhat v Česku i na Tchaj-wanu. Tuhle možnost v současné době pro naše občany vidíme jako nejlepší.

V čem je podle vás největší problém, kdyby tito občané Tchaj-wanu byli vydáni do Číny?

Pochází z Tchaj-wanu, kde se dodržují lidská práva a lidé tam mají zajištěný férový soudní proces. Takové zacházení jim ale v Číně nemůže být garantováno. Víme, že přístup k lidským právům v Číně není pozitivní.

Jak se liší přístup k právu v Číně a na Tchaj-wanu?

Čínská justice není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Rozhovory

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější