Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zázračná molekula české vědkyně, Svědkové Putinovi a Baťův Prior v novém

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Pokrok nezastavíme. Praha pomalu dohání menší tuzemská města, pošta se podělí o doručování dopisů a Češi dokončili nový nejdelší tunel. A co nás ještě zaujalo? Výběr ze čtvrtečních textů i dalších událostí připravil Petr Kučera.

Psali jsme v Deníku N

Češka vyvinula zázračnou molekulu, která zachraňuje muže s rakovinou prostaty. Martina Benešová spolu s kolegy z Centra pro výzkum rakoviny v Heidelbergu před několika lety vyvinula radioterapeutikum PSMA-617, které ozařuje přímo v těle pacientů nádorové buňky a ničí je. Lék pokračuje v zatím vítězném tažení na klinikách po celém světě. V USA začala finální fáze klinických testů, která rozhodne, jestli se přípravek dostane na trh. A před pár týdny oznámil farmaceutický gigant Novartis, že kupuje akcie firmy, která drží licenci. Fascinující příběh třicetileté vědkyně přibližuje Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Režisér filmu Svědkové Putinovi byl u toho, když ruský vůdce v roce 2000 usedl na trůn. Záběry, které se mu povedlo natočit z bezprostřední blízkosti, by dnes nejspíš už nikdo nenatočil. „Je to pro mě otec nového populismu. Učinil přípustným to, co pak použili jiní, včetně Trumpa,“ říká režisér Vitalij Manskij. Film, který se ode dneška promítá v Praze, do ruských kin nepůjde. Nejen proto, že autor ze země emigroval. O „osudném omylu“ podrobně píše Petra Procházková.

Běžné billboardy mizí, ale obří svítící reklamy u dálnic zůstávají. Takzvané bigboardy jsou totiž pro majitele mnohem lukrativnější. A pro řidiče také nebezpečnější. Více než rok poté, co (po pětiletém přechodném období) začal platit zákaz těchto reklam u dálnic a silnic první třídy, ministerstvo dopravy teprve řeší zakázku na jejich odstranění. Náš reportér Jan Moláček dokonce našel i zařízení stojící bez povolení už od roku 2010. A na konkrétní fotce také ukazuje, jak může vypadat „souvisle zastavěné území obce“, pro které může platit výjimka.

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh obviněný z terorismu byl eskortován do Česka. Nyní je v cele předběžného zadržení a čeká na rozhodnutí o vazbě. Deníku N to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené s případem. Po Shehadehovi pátrali vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu a zpravodajské služby.

Proč Český svaz bojovníků za svobodu udržuje v čele kritizovaného šéfa, když mu kvůli tomu hrozí existenční problém v podobě zastavení dotací od ministerstva financí? Ty přitom tvoří více než 90 procent ze 139 milionů korun, které svaz od roku 1999 od státu získal. Předsedu z jiného těsta, než je Jaroslav Vodička, totiž nemusí vůbec mít ve svých řadách. Devadesátá léta, kdy v jeho čele stál někdejší vězeň nacistického i komunistického režimu, charismatický Jakub Čermín, jsou nenávratně pryč. Do nitra instituce, z níž se stal vlivný hráč na politické mapě, se vydal Jan Wirnitzer.

Probuzení mlčící většiny může být dost riskantní podnik. Ve společnosti je zhruba 20 procent lidí, kteří tvoří její aktivní část. První desetina vzývá občanskou společnost, která je pro ni pojistkou demokracie. Druhá má zcela opačné cíle, jejím programem je destrukce. Také se zaklíná společností, i když jí neříká „občanská“. O co by se měli demokraté pokoušet ještě před tím, než se těch zbylých osmdesát procent vydá do ulic? Čtěte v komentáři Lenky Benešové.

Českou hokejovou reprezentaci čeká dvojnásobná premiéra. Ve čtvrtek poprvé nastoupí v dresech s novým logem lva, které vyvolalo spoustu emocí. I proto, že nápadně připomíná bývalý znak zkrachovalého týmu ruské KHL Lev Praha nebo logo švédského výrobce nákladních automobilů. A poprvé ji povede nový Miloš Říha. „Extraliga je bídná,“ zkritizoval nejvyšší tuzemskou soutěž na své první „nominační“ tiskovce. Dovede Říha reprezentaci po mnoha letech k medaili z mistrovství světa? A jde skutečně o světový šampionát, když na něm zase nebudou hrát nejlepší hokejisté na světě? Před úvodním vhazováním se nad sezónou zamýšlí náš sportovní redaktor Pavel Procházka.

Jak zachránit Česko před cestou do bezvýchodné dluhové pasti, před níž varovala Národní rozpočtová rada? Recept na záchranu existuje, ale času je málo, radí ekonomové oslovení Deníkem N. Shodují se v tom, že „utahování opasků“ se Češi v dalších desetiletích nevyhnou. „Ideální chvíli na reformy, které by reagovaly na očekávané demografické změny, už jsme dávno propásli. Začít se mělo před dvaceti lety,“ říká však ekonom David Marek.

Nejprodávanější ruský sci-fi spisovatel Sergej Lukjaněnko přijel do Prahy. Schůzku s autorem slavných, úspěšně zfilmovaných románů Denní a Noční hlídka nám sjednali v restauraci Černý orel na pražské Kampě. Právě zde se odehrává jedna ze scén Denní hlídky a díky autorově věhlasu se restaurace stala poutním místem Lukjaněnkových ruských fanoušků. V Praze teď uvede nejnovější film Nanečisto, natočený podle stejnojmenného románu. „Měli bychom hledět vpřed namísto oživování tradic,“ říká spisovatel v rozhovoru pro Deník N.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější