Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za Babišovou nevolí k elektromobilům má být dopis od výrobce převodovek. Jiní vidí další důkaz jeho střetu zájmů

Andrej Babiš ve vozu Volkswagen. Foto: Úřad vlády
Andrej Babiš ve vozu Volkswagen. Foto: Úřad vlády

Zástupci automobilového průmyslu urgují vládu, aby začala více podporovat elektromobilitu. Ta pro ně kvůli schváleným emisním limitům bude nevyhnutelná.

Andreji Babišovi se v Drážďanech líbilo. Navštívil továrnu a vývojové centrum automobilky Volkswagen. „Viděli jsme nejmodernější technologie ve výrobě elektromobilů a mluvili s několika úspěšnými startupisty. Byli skvělí, slíbili jsme jim proto setkání v Praze,“ napsal předseda vlády na svůj Twitter.

Ve vztahu k elektromobilům jde o výrazně příznivější rétoriku než v květnu, kdy je označil za „první krok k začátku konce automobilového průmyslu v Evropě“.

„Neznamená to, že bych nějak měnil názor na elektromobilitu. Je to součást budoucího rozvoje automobilového průmyslu v Evropě i ve světě, který nelze přehlížet a který nezastavíme,“ uvedl pro Deník N Babiš. Zároveň vysvětluje své výhrady: „Česká republika je na automobilovém průmyslu extrémně závislá, v tomto sektoru pracuje velké množství lidí. Proto se musíme zabývat všemi okolnostmi elektromobility.“ Česko se musí podle předsedy vlády zajímat o to, jestli nebude závislé na čínské produkci baterií.

Podle dvou zdrojů z premiérova okolí je za jeho postojem k elektromobilům hrozba pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější