Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Seveřané a Japonci proti zbytku světa. Spor „lov versus ochrana velryb“ opět rozděluje svět

Velryba keporkak. Foto: Pxhere
Velryba keporkak. Foto: Pxhere

Kanada se jako první rozhoupala k „záchraně Willyho“. Nově schválený zákon zakazuje držet velryby, delfíny, a dokonce i sviňuchy v zajetí. Tento zákon byl v kanadské Dolní sněmovně představen už v roce 2015, ale schválen byl teprve nyní. O zákoně uvažují i Spojené státy, o změně chování zase některé vodní zábavní parky.

Zákon byl podporován především kanadskou stranou Zelených. Za velryby ve volné přírodě lobbovala ale i prezidentka kanadské Velrybí rezervace Lori Marinová: „Velryby jsou velmi komplexní zvířata, během dne dokážou uplavat až 60 mil a jejich podmořský domov je mnohem větší než cokoliv, co jim v zábavních parcích můžeme nabídnout. Život v umělé vodní nádrži pro naši zábavu je pro ně utrpením.“

Kanada má dva zábavní parky s mořskou tematikou, které by to mělo ovlivnit. Jeden v Ontariu a další ve Vancouveru. Obě zařízení si budou moct mořské savce ponechat, pokud nebudou pokračovat v dalším chovu tohoto druhu.

Podobný trend se objevuje na různých místech světa. Společnost spravující zábavní park na Kanárských ostrovech se také rozhodla, že ačkoliv si velryby ponechá, nebude je dál množit. Podobně se zachová i Seaworld v kalifornském San Diegu. Spojené státy také připravují podobný zákon, jaký byl nyní přijat v Kanadě.

Lovci Moby Dicků stále existují

Ačkoliv by se ze zprávy ze Severní Ameriky mohlo zdát, že kytovci odteď budou mít veselý život plný planktonu a radosti, není to úplně pravda.

Například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Příroda

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější