Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skákání do řeči, hádky i španělština. Prezidentští kandidáti bojovali o americké televizní diváky

Senátorka Elizabeth Warrenová byla před začátkem debaty favoritkou s nejvyššími preferencemi. Během večera ale měla dlouhé pasáže, během nichž nic neřekla. Na snímku se senátorem Cory Bookerem and bývalým poslancem Beto O'Rourkem. Foto: Mike Segar, Reuters
Senátorka Elizabeth Warrenová byla před začátkem debaty favoritkou s nejvyššími preferencemi. Během večera ale měla dlouhé pasáže, během nichž nic neřekla. Na snímku se senátorem Cory Bookerem and bývalým poslancem Beto O’Rourkem. Foto: Mike Segar, Reuters

Imigrace, zbraně, Írán, zdravotní péče, potraty, změna klimatu a rovnost pohlaví – první desítka Američanů kandidujících na prezidenta či prezidentku země v debatě prosvištěla všechna hlavní témata současné Ameriky a předvedla se vůbec poprvé televizním divákům.

Američané v noci sledovali vůbec první televizní debatu kandidátů a kandidátek na prezidentskou funkci. Diskuzi pořádala stanice NBC ve floridském Miami a svoje představy o vedení země představila první desítka z nich. Tu druhou čeká televizní vystoupení na tom samém místě čeká zítra.

Na televizní debaty se ve Spojených státech upírá velká pozornost a pro rozhodování americké veřejnosti bývají často stěžejní. Ostatně právě zdatnost televizního projevu pomohla do čela USA vynést Donalda Trumpa, který jako hvězda obrazovek proslul.

Mezi dvacítkou demokratických kandidátů, kteří se do televize probojovali, tak může první debata udělat jasněji v tom, kdo má šanci probojovat se a kdo zůstane na okraji veřejných preferencí. Pro mnohé kandidáty může přinést také důležité zviditelnění, které se jim může hodit při výběru své dvojky na post viceprezidenta či viceprezidentky.

Kdo porušil pravidla, získal

Ze začátku to vypadalo, že nepůjde o debatu, ale o jednotlivé monology. Kandidáti poslušně odpovídali a četli si z poznámek, které si rychle udělali u svých řečnických pultů, jakmile se k nim dostali.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

USA

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější