Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koho zajímá 35 miliard a na koho se pískalo v Liberci. Ověřili jsme Babišovy výroky z jednání o nedůvěře

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil pokusy parlamentní opozice o vyslovení nedůvěry vládě za legitimní nástroj politického boje. „Beru to jako snahu o destabilizaci naší země. To je proti zájmům občanů naší republiky,“ dodal. Své vystoupení využil k útokům na opozici i k obhajobě své vlády. Některé jeho faktické výroky jsme ověřili.

AB: Evropa je v té nejdůležitější fázi rozhodování o budoucnosti – a my tam nejsme v koutě, my tam vystupujeme a prosazujeme naše zájmy. Já jsem taky prosadil to, že chceme mít vlastní energetický mix v rámci klimatické změny.

Andrej Babiš se vrátil k jednání Evropské rady, na které spolu s Poláky a Maďary zablokoval předkládaný klimatický balíček. Ten měl zajistit stop emisím oxidu uhličitého po roce 2050. Babiš je ohledně energetického mixu konzistentní, opakuje, že Česká republika má mít právo vybrat si, jaké zdroje energií bude využívat. Naposledy o tom psal v neděli ve svém víkendovém hlášení.

Realita je ovšem taková, že Babiš náš energetický mix neprosadil. Česku, stejně jako všem ostatním členským zemím, Lisabonská smlouva garantuje, že si může stanovit energetický mix. Tato základní evropská smlouva platí již deset let. Konkrétně v ní stojí, že členský stát má „právo stanovit podmínky pro využívání svých energetických zdrojů, jeho volby mezi různými energetickými zdroji a základní skladby jeho zásobování energií“.

Pokud by ji snad chtěla některá země měnit například směrem k tomu, že bude stanoven podíl zdrojů energií pro evropské země, musely

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hlasování o nedůvěře vládě

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější