Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti slibovali, že ve firmách budou místo politiků odborníci, ale v Brně ne. Tamní straníci teď o funkce přišli

Předseda brněnských Pirátů Tomáš Koláčný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda brněnských Pirátů Tomáš Koláčný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Brněnští Piráti obsadili po volbách část míst v představenstvech městských firem svými členy, mezi nimiž jsou zastupitelé i radní. Strana přitom před volbami ve svém celostátním programu slibovala, že do vedení společností politici dosazováni nebudou. Po půlročním rozhodčím řízení došli Piráti k závěru, že jejich členové v Brně pochybili a o místa ve firmách přijdou.

Předseda brněnských Pirátů Tomáš Koláčný a zastupitelka Markéta Gregorová se neměli stát členy představenstev městských firem v Brně. Koláčný jako uvolněný radní a Gregorová jako neuvolněná zastupitelka porušili celorepublikový program, se kterým strana kandidovala do komunálních voleb. Pirátská strana tak rozhodla v rozhodčím řízení.

„Tomáš Koláčný ani Markéta Gregorová nesmí vykonávat funkci členů představenstev společností vlastněných Statutárním městem Brnem (dále jen ‚Společnosti‘), protože jsou členy volených orgánů územně samosprávného celku, který je zakladatelem a jediným akcionářem Společností,“ uvedla strana ve svém rozhodnutí. Oba politici tak musí ve svých funkcích skončit.

Gregorová již svou pozici ve vedení brněnských veletrhů opustila před volbami do europarlamentu. Na Koláčného pozici v teplárnách bude do 15 dnů vypsáno nové výběrové řízení. Do vyhlášení výsledků bude brněnský radní funkci nadále zastávat.

Piráti dospěli ke svému rozhodnutí po takřka půlročním rozhodčím řízení. V něm uvedli, že se jedná o chybu brněnských politiků, která však vznikla nejasnou definicí programu. V něm bylo napsáno, že by městské firmy měli ovládat „odborníci, ne politici“. V sekci Transparentní společnost je pak doslova uvedeno, že „v řídicích orgánech nebudou figurovat politici“. Podle výsledku rozhodčího řízení je tato definice platná, ale nejednoznačná.

„Ustanovení Společného programu lze považovat (i s ohledem na koncernové řízení městských společností v Brně) za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější