Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Elan Amphibio 16 TI2. Technologie, které fungují

Amphibio 16 Ti2 3D
Amphibio 16 Ti2 3D

Hledání a nacházení nových technologických řešení, která v praxi buď zvýší výkon lyží, nebo lyžařům naopak usnadňují jízdu, zajišťuje slovinské značce Elan už dlouhá léta úspěch u velmi širokého publika.

V lyžařských testech hodnotících kvality lyží pro nadcházející zimu jsou z produkce Elanu výtečně hodnoceny především sportovní lyže určené pro jízdu v rozmanitých sněhových podmínkách. Allmountainy, jak se těmto lyžím říká, u Elanu již několik let reprezentuje modelová řada Amphibio.

Amphibio 16 Ti2 3D

Allmountain, nový trend

Skvělým příkladem toho, kam dospěl vývoj lyží s maximálně širokým polem využitelnosti, jsou nové lyže Elan Amphibio 16 Ti2. Všestrannost ve smyslu vhodnosti pro více méně jakékoliv sněhové podmínky je u tohoto modelu ještě umocněna vydařeným mixem sportovního naladění a velmi dobré, chtělo by se říci komfortní ovladatelnosti. Pro lepší pochopení, proč jsou sportovní univerzálky Amphibio 16 Ti2 popisovány jako skvělá volba pro většinu dobrých lyžařů, je možná dobré vědět více o technologiích využitých při jejich stavbě. V technologiích totiž spočívá síla Elanu.

Camber i rocker, to je Amphibio

Amphibio, tak byl pojmenován koncept, který v době svého uvedení na trh vzbudil v lyžařských kruzích nebývale velkou pozornost. Proč? Protože zajímavě zkombinoval dvě naprosto odlišná a přitom zásadní konstrukční řešení – tradiční prohnutí lyže označované jako camber a opačné prohnutí, pro které se v lyžařských kruzích vžil termín rocker. Camber a rocker se zde ale potkaly na špičce lyže! U modelů Amphibio je třeba rozlišovat pravou a levou lyži, protože souhlasné hrany mají buď camber, anebo rocker. Dříve zvednutá špička – rocker – sice kdysi nacházela uplatnění především u freeridových lyží, dnes je však tento prvek úspěšně využíván i ve stavbě lyží určených na sjezdovku. Proč? Na sjezdovce rocker znamená de facto kratší účinnou hranu, která ve výsledku usnadňuje zatáčení. Jak technologie Amphibio v praxi funguje, je samozřejmě nejlepší vyzkoušet na vlastní kůži na některé z testovacích akcí Elanu. Pro více informací o možnostech testování navštivte Elan klub.

Amphibio 4D

Poslední generace technologie Amphibio s označením 4D je ze strany Elanu dalším potvrzením neutuchajícího nadšení pro inovace. Amphibio 4D do hry vedle kombinace camber/rocker navíc zapojuje ještě vrchní část lyže, která je před vázáním tvarována konkávně, což umožňuje přesnější přenos sil na hrany. Za vázáním je lyže na horní straně naopak prohnuta konvexně, čímž do jisté míry uvolňuje tlak z hran, a eliminuje tím agresivitu v konečné fázi oblouku.
Do třetice technologií využívaných u top modelů Elan připomeňme do lyže integrovaný nosník vázání Fusion. Díky němu je jednak možné vázání montovat de facto bez použití nářadí, pouhým nasunutím na připravenou platformu, integrovaná deska a způsob fixace vázání, ale především umožňují zcela plynulý průhyb lyže v oblouku, což opět zvyšuje jízdní kvality sportovních lyží.

Amphibio 16 TI2 Fusion

„Ačkoliv v letošních ski testech nejvíce ocenění sbíraly Amphibio 84 XTI Fusion, pro tuzemského lyžaře bude s ohledem na podmínky panující na českých sjezdovkách o něco vhodnější model Amphibio 16 TI2 Fusion,“ říká David Holík z firmy INA SPORT, která lyže Elan do České republiky dováží. Jeho slova potvrzuje i portál Svět sportu, který se v souvislosti se stejnými lyžemi více rozepsal o zmiňované technologii Amphibio. Lyže Elan Amphibio 16 TI2 Fusion jsou sice primárně určeny na upravené svahy, ale prezentují se na nich maximální všestranností, vysoce sportovním charakterem, ovšem zároveň poměrně snadnou, až intuitivní ovladatelností. Radost udělají především milovníkům carvingových oblouků větších poloměrů, snesou i relativně vysoké rychlosti, ale lyžařům s dobrou technikou nebudou dělat problémy ani kratší, spíš smýkané oblouky. Díky této nebývalé všestrannosti a stále vysokému sportovnímu naladění byly Amphibio 16 TI2 Fusion skvěle hodnoceny na letošním Supertestu německého Ski MAGAZINU, z něhož si odvezly pečeť Ski MAGAZIN TIP.

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější