Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropa kapitulovala před Ruskem. Pomohli tomu i čeští poslanci – prý nejde o principy, ale o peníze a dialog

Zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku 24. 6. 2019. Foto: llen Wuibauxová, Council of Europe
Zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku 24. 6. 2019. Foto: llen Wuibauxová, Council of Europe

Stalo se to v noci na úterý. Rusku bylo vráceno právo plnohodnotně se účastnit jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) včetně hlasování. Navzdory tomu, že nesplnilo nic z podmínek, které vyslovili poslanci PACE v lednu roku 2015. Krym je stále okupován a Moskva ani náznakem nepřipouští, že by měl být vrácen Ukrajině. Přesto se pro to, aby bylo Rusku odpuštěno, vyslovili i čeští poslanci.

Boj o to, zda evropští poslanci v Parlamentním shromáždění zůstanou věrni principům, nebo se přikloní ke kompromisu, který pro některé hraničí s rezignací na mezinárodní právo, trval 17 hodin a 24 minut. Odehrál se hned první den letní schůze Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku a může mít zásadní dopad. Pokud ovšem neuspěje se svou nejnovější stížností skupina poslanců, která zpochybňuje nejen hlasovací právo Rusů, ale vůbec jejich členství v Radě Evropy, a to kvůli porušování práv homosexuálů.

Poměrně nervózní atmosféra vládne ve Štrasburku od pondělí, kdy šéfka protokolárního výboru, Belgičanka Petra De Sutterová, předložila svým kolegům zprávu o zdokonalení procesu přijímání rozhodnutí,v níž jeden z bodů byl speciálně věnován Rusku, respektive byl důmyslně napsán tak, aby nebylo na první pohled patrné, že jde de facto o vyhovění tlaku Moskvy a pozvání Rusů zpět do velké evropské rodiny.

„Práva členů hlasovat, vystupovat a být zastoupen ve Shromáždění a jeho orgánech nemohou být pozastavena nebo odebrána,“ stojí v dokumentu. V následné diskusi vyšlo najevo, že jde vlastně o dokument jako na míru ušitý pro ruskou delegaci – lex Rusko –, který ukončí „trestání“ Rusů za jejich expanzivní zahraniční politiku. Protesty ukrajinských delegátů byly marné.

Na konci jednacího maratónu 118 poslanců zvedlo ruku navzdory ruské anexi Krymu, nespolupráci při vyšetřování sestřelení malajsijského Boeingu 777 a pravděpodobné účasti na útoku na toto civilní letadlo i podpoře separatistů na ukrajinském Donbasu.

Jen 62 přítomných se vyslovilo pro to, aby sankce v podobě pozastavení hlasovacího práva na jednání PACE platily do doby, než Moskva splní požadavky většiny evropských zemí. Deset přítomných se zdrželo. Několik českých poslanců za ANO návrh

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější