Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Našli jsme podvyživené, zanedbané a špinavé děti,“ popsala inspektorka sběrné tábory pro migranty v Texasu

Většina dětí překročí hranice v doprovodu dospělého rodiče nebo příbuzného. Oddělené jsou až pohraniční službou. Foto: pxhere
Většina dětí překročí hranice v doprovodu dospělého rodiče nebo příbuzného. Oddělené jsou až pohraniční službou. Foto: pxhere

Vláda Donalda Trumpa pokračuje v oddělování dětí od rodin migrantů. Ty pak čekají na verdikt v podmínkách, které pozorovatelé označují za hrůzné. Na opačnou stranu jižní americké hranice mezitím mexický prezident vyslal 15 tisíc vojáků výměnou za to, že Američané nezvýší cla na zboží z Mexika.

„Děti jsou držené v nelidských podmínkách v železných skladech bez oken, bez pořádného jídla a zdravotní péče. Jsou to nejhorší podmínky, jaké jsem kdy za ty roky, co takové inspekce provádím, viděla,“ řekla stanici PBS Warren Binfordová, profesorka práva z Willamettské univerzity, která se do detenčních zařízení pro imigranty jela osobně podívat.

Právě v texaském městě Clint našla s kolegyněmi zařízení, které bylo určeno pro dospělé, ale přitom v něm byly držené i děti, a to od kojenců až po teenagery.

„Děti spaly na holé betonové zemi, směly se sprchovat jen krátce a čistit si zuby pouze nepravidelně, a protože se o ně neměl kdo z dospělých postarat, byly ponechané na starost ostatním dětem. Našly jsme například dvouletého chlapečka, který neměl pleny a před námi se počůral. Starala se o něj sedmiletá dívka,“ popsala jeden ze svých zážitků Binfordová.

V jedné budově takto našla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější