Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Věk jí sluší. Elegantní sedmdesátka Meryl Streepové

Meryl Streepová. Foto: Brigitte Lacombe, HBO
Meryl Streepová. Foto: Brigitte Lacombe, HBO

Nejoceňovanější filmová herečka současnosti je na hollywoodském nebi mimořádným úkazem. Kdysi dala nový rozměr označení „hvězda“ – a dodnes se ve své životní roli dobře baví.

Její přítomnost považujeme za samozřejmou. Meryl Streepová setrvává v pozadí našich životů prostřednictvím filmových rolí už více než čtyřicet let. Je s námi, se vší vehemencí svého smyslu pro humor, se vší svou lidskou vřelostí, s nesmlouvavou rázností a odvahou vrhat se do experimentů. Zůstává sama sebou a nepřestává být zvědavá. Těžce pracuje. Užívá si.

Čerstvá sedmdesátnice (narozená 22. června 1949) momentálně září vedle mladších kolegyň v prominentní televizní minisérii HBO Sedmilhářky. Letos si zahraje hned ve dvou filmech – jeden natočila s nevyzpytatelným režisérským experimentátorem Stevenem Soderberghem. Druhý – Malé ženy – je vzpomínkou na klasickou viktoriánskou knížku.

Streepová stárne tak, jak si přeje stárnout většina z nás. Vydělává peníze, ale ne nutně. Ještě před deseti lety hrála v komediích o lásce, ať už šlo o divácký hudební hit Mama mia!, nebo o romantickou komedii Nějak se to komplikuje. Zralé ženy mají právo na romantickou lásku – a zralé herečky zase na výběr rolí podle svého gusta. Točila a točí s nejprominentnějšími světovými režiséry napříč žánrovým spektrem. Až na výjimky nejde o žádné drobné, „čestné“ role, kterými si hvězdy přivydělávají k důchodu. Může se sice jen symbolicky mihnout v dětské komedii Mary Poppins se vrací, ale v posledních desetiletích přichází nejméně s jedním, často i dvěma plnokrevnými hlavními party ročně.

Je držitelkou řady nejprestižnějších cen, ale žádnou oscarovou šampionkou (z 21 nominací na cenu americké Akademie proměnila jen tři). I pro lidi z hollywoodské filmové branže jsou totiž její perfekcionistické výkony zřejmě samozřejmostí. Nebo prostě dráždí, protože nenaplňuje představu klasické hollywoodské ikony. Nikdy se nedržela žádného konstantního typu ani žánru. Se svým vzděláním, inteligencí a citlivostí však ovlivnila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější