Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Kostra stavebního zákona je podle odborníků vágní a nejasná. Podle Dostálové přinese revoluci ve stavebnictví

Schvalování rekodifikace stavebního zákona jde podle plánu i přes zásadní výtky a doporučení celý věcný záměr přepracovat. Foto: ČTK
Schvalování rekodifikace stavebního zákona jde podle plánu i přes zásadní výtky a doporučení celý věcný záměr přepracovat. Foto: ČTK

Před přijetím věcného záměru nového stavebního zákona varovaly neziskovky i část odborné veřejnosti. Tvrdí, že si jej napsali na míru developeři, a obávají se, že umožní rozvoj korupčního prostředí. Proti normě se postavily také dvě pracovní skupiny Legislativní rady vlády. Nakonec ji ale její předsedkyně Marie Benešová podepsala a předpis v pondělí prošel vládou.

V délce stavebního řízení je Česko na chvostu statistiky Světové banky, která jej zařadila na 156. místo ze 190 sledovaných států. I proto se vláda snažila splnit své programové prohlášení a připravit stavební zákon, který by řízení urychlil.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové přinese ve stavebnictví revoluci. Ministerstvo očekává, že na vyřízení stavebního povolení bude stačit rok. Navíc bude potřeba jen jedno razítko na jednom úřadu. Ačkoli do stavebního řízení budou moci mluvit i sousedi a obec, nebudou moci stále dál podávat podněty, k řízení se vyjádří na jeho začátku.

Zůstane také možnost se odvolat, ale podle Dostálové odpadne možnost odvolávat se proti rozhodnutí donekonečna. Nový zákon také zavádí fikci souhlasu – pokud se úřad nevysloví do určité doby, bude jeho stanovisko považováno za souhlasné.

Výsledný věcný návrh stavebního zákona ale v připomínkovém řízení rozcupovaly dvě pracovní skupiny Legislativní rady vlády. K návrhu měla celou řadu připomínek i většina dotčených ministerstev a dalších institucí. Přesto ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová návrh včera předložila na vládu. Zelenou jí dala jak předsedkyně legislativní rady Marie Benešová, tak celá vláda kromě ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Komise Legislativní rady vlády návrhu stavebního zákona v posudku vyčítala, že je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nový stavební zákon

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější