Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Česko míří do bezvýchodné dluhové pasti, varují ekonomové. Recept na záchranu existuje, ale času je málo

Ilustrační foto: Josef Horázný, ČTK
Ilustrační foto: Josef Horázný, ČTK

České veřejné finance nejsou dlouhodobě udržitelné, uvedla Národní rozpočtová rada vedená Evou Zamrazilovou. Důvodem je především stárnutí obyvatelstva a s ním spojené zvyšování nároků na penzijní systém. Pokud se nezmění daně a stávající výdaje, stoupne během padesáti let veřejný dluh z 35,3 až na 230 procent HDP. To by bylo více, než momentálně dluží Řecko (179,7 %) nebo Itálie (133,1 %).

Deník N se po zveřejnění zprávy zeptal dalších ekonomů na recept, jak české veřejné finance zachránit. Shodují se v tom, že „utahování opasků“ se Češi v dalších desetiletích nevyhnou. Stárnutí obyvatelstva lidé pocítí, i kdyby se vláda pustila do změn důchodového systému hned teď.

„Náklady stárnutí populace vždy někdo ponese. Buď budoucí penzisté v podobě nízkých důchodů, nebo budoucí mladá generace v podobě vysokých daní, případně dnešní pracující generace tak, že si bude muset spořit více na důchody,“ upozorňuje ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. „Ideální chvíli na reformy, které by reagovaly na očekávané demografické změny, už jsme dávno propásli. Začít se mělo před dvaceti lety,“ zdůrazňuje.

Zatímco nyní se obyvatelé ve věku 65 a více let podílejí na populaci 19 procenty, v roce 2068 by jich mělo být 31 procent. Logicky tak vzrostou i výdaje na důchody a společnost se podle Národní rozpočtové rady ocitne před základní otázkou: zvýšit daně, posunout věk odchodu do důchodu, nebo vyplácet nižší důchody ve vztahu k průměrné mzdě?

„Tohle jsou základní parametrická opatření,“ říká o zmíněných řešeních Daniel Münich, ekonom akademického pracoviště CERGE-EI. „Ta se dají udělat v případě nouze rychle, škrtnutím pera,“ dodává.

Kromě vyšších daní nebo nižších či pozdějších důchodů však vláda může v nejbližších letech podniknout kroky, jimiž dopady stárnutí obyvatelstva zmírní. Prioritně by se přitom měla věnovat právě penzijní reformě, shoduje se většina expertů, které Deník N oslovil.

„Jedna věc by šla udělat prakticky hned.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější