Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Náměstek navštívil akci Tchajwanců, pak nedostal vízum do Číny. Peking nevpustil ani poradce ministryně

Prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Foto: ČTK/AP
Prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Foto: ČTK/AP

Ministerstvo průmyslu se muselo loni potýkat s několika případy, kdy vysoce postavení představitelé úřadu nezískali vízum do Číny. Vycestovat nemohl náměstek Petr Očko a blízký poradce tehdejší ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) pro oblast fondů Martin Frélich.

Loni v listopadu se v Číně konal obří veletrh China International Import Expo. Česká strana si od něj slibovala, že pomůže tuzemským firmám výrazně uspět v asijské velmoci. Na akci proto letěli vysocí představitelé státu. Na místě byl prezident Miloš Zeman i ministryně průmyslu Marta Nováková. Tu ale nedoprovázel její poradce, jak původně ministerstvo plánovalo. Martinu Frélichovi čínská strana před odletem nevystavila vízum.

„Bylo to nějaké rozhodnutí čínské ambasády. Důvod nesdělili a nijak jsem po tom nepátral,“ řekl Frélich Deníku N. Čínská strana totiž nemá povinnost své zamítnutí jakkoliv zdůvodňovat.

Podobná věc se stala krátce předtím i současnému náměstkovi ministra průmyslu Karla Havlíčka Petru Očkovi. Ten měl na konci října letět na menší inovační fórum do Číny a vízum mu do odletu nebylo vystaveno. „O vízum jsme žádali na poslední chvíli a nestihlo se vydat. Je jen otázka, jestli to nemohlo být rychlejší. Bylo na to deset dní,“ upozorňuje Očko pro Deník N.

Zdroje z ministerstva nicméně upozorňují, že jsou případy, kdy čínské straně stačilo pro udělení víza i několik dní. „Protokol ministerstva v tomto ohledu funguje velmi dobře. Mám zkušenost, že čínská ambasáda umí vízum do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější