Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proti trollingu Ovčáčka: Twitterová taškařice může mít opačný účinek, než doufají její autoři

Komentář Daniela Dočekala: Jedni říkají, že je to skvělý happening, a tajně doufají, že tím nějak přispějí k odchodu Jiřího Ovčáčka z Twitteru. Jiní upozorňují, že několik dní trvající aktivita, spočívající v komentování jeho tweetů (příspěvků na Twitteru) záplavou nesouvisejících věcí, je kontraproduktivní a vede k zviditelnění.

Ti první jsou bytostně přesvědčení, že dělají dobrou věc, a ty druhé považují za škůdce. Kdo z nich má pravdu, je těžké rozhodnout, ale je důležité se na celé dění podívat z pohledu čísel a algoritmů sociálních sítí.

Exemplární troll @prezidentMLUVCI

Jedno je důležité říci na samém počátku. @prezidentMLUVCI není účtem mluvčího prezidenta republiky, je to soukromý účet státního úředníka Jiřího Ovčáčka. Na to, že je soukromý a nemá s jeho funkcí a úřadem prezidenta nic společného, opakovaně upozornila Kancelář prezidenta republiky.

Argumenty pro trollování twitteru Jiřího Ovčáčka přináší ve svém textu s titulkem Dobrý voják Švejk řádí na Twitteru. Protest v nejlepší tradici českého humoru Jan Moláček

Logicky a nutně, protože jde o aktivitu, která by mluvčího prezidenta v každé fungující zemi připravila o práci. Občas se tam objevují informace o hlavě státu, ale jinak je to typická ukázka internetového trolla, který v řadě případů porušuje pravidla Twitteru.

V kontextu aktivity posledních dnů to je částečně důležité, ale podstatnější je, že Ovčáček mnoha lidem leží v žaludku. Ti se pak nedokážou zdržet toho, aby ho bedlivě sledovali, komentovali, a hlavně – přispívali k jeho dalšímu zviditelnění. Ostatně stejně jako řada českých novin a médií, kde se bohužel stává i to, že účet @prezidentMLUVCI citují jako vyjádření hlavy státu.

Happening proti Ovčáčkovi

Těžko říci, kdo v předposledním týdnu v červnu vymyslel a dokázal aktivovat happening spočívající v komentování Ovčáčkových tweetů záplavou náhodných faktů a sdělení. Happening slušný, lišící se proti jinak běžné praxi komentářů sprostých a vulgárních.

Těžko také říci, co vlastně iniciátoři od této akce očekávají, byť určité náznaky lze pochopit z toho, jak aktivitu obhajují. Vypadá to, že si myslí, že se Ovčáček snad zalekne, znechutí a přestane na Twitteru existovat.

Špatná zpráva je, že tato a každá podobná aktivita Ovčáčka naopak posílí. Žije z toho, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sociální sítě

Česko, Komentáře, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější