Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zahraniční média o Letné: Babiše obléhají skandály a protesty, ale chrání ho teflonový povlak

Pražská demonstrace v nizozemské a vlámské televizi. Koláž: Deník N
Pražská demonstrace v nizozemské a vlámské televizi. Koláž: Deník N

Na pražskou Letenskou pláň se dnes sjeli lidé z celé České republiky, obří demonstrace však zaujala také za jejími hranicemi. „Český premiér se jen tak nikam nechystá,“ píše například server Balkan Insight.

Aktuálního dění v Praze si dnes mezi svými hlavními zprávami všímá řada zahraničních médií. „Češi požadují demisi premiéra Babiše v největším protestu od komunistické éry,“ informuje agentura Reuters. Dnešní demonstraci nazývá „největším projevem veřejné nespokojenosti od sametové revoluce“ a přidržuje se odhadů, že na Letné se sešlo zhruba čtvrt milionu lidí.

Jeden z nich je padesátiletý Filip Rubáš, který do Prahy přijel z Brna, spolu s manželkou a přáteli. Demonstroval už v roce 1989 a teď reportérovi Reuters vysvětluje: Jsem tu, abych politikům vzkázal, že nejsou beztrestní. „Myslíme si, že našim politikům je zapotřebí hodně důrazně připomenout, že naši zemi nevlastní, že nejsou nadřazení zákonu ani ústavě a že tu pořád žije dost lidí, kteří se zajímají a kterým nevymyla mozek nenávistná propaganda,“ míní Rubáš.

Reuters připomíná také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější