Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letná bouřila proti Andreji Babišovi. Jeho konec požadovalo čtvrt milionu lidí

Zaplněná Letná vyzývá k demisi premiéra Andreje Babiše. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zaplněná Letná vyzývá k demisi premiéra Andreje Babiše. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pražská Letná zažila největší polistopadovou demonstraci. Proti premiérovi Andreji Babišovi a jeho politickým spojencům demonstrovalo kolem 250 tisíc lidí. Toto číslo vychází z odhadu organizátorů, který zhruba potvrdil výpočet mobilního operátora T-Mobile. V projevech zaznívaly především výzvy k odstoupení předsedy vlády kvůli jeho střetu zájmů, odmítání rozdělování společnosti prezidentem Milošem Zemanem a kritika vlády, mimo jiné za její postoje v boji proti klimatickým změnám.

Neděle odpoledne, těsně před půl pátou a místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll stojí před schody pódia. „Tak už mám trému,“ přiznává pár okamžiků předtím, než odstartuje demonstraci. „Hlavně se usmívej a buď pokorný k lidem,“ řekne mu předseda spolku Mikuláš Minář a obejme ho.

„Myslel jsem, že plná Letná se už nebude opakovat. Že se už nebude muset opakovat. Je to ale jinak. Přišli jsme se postavit za demokracii. Již dva měsíce demonstrujeme na podporu nezávislosti justice proti špatné vládě. Dosáhli jsme toho, že nyní o problémech našeho premiéra ví snad už opravdu každý a na politiky je upřena zvýšená pozornost. Stále více lidem záleží na demokracii a jsou ochotni pro ni něco dělat. Díky vám se pomalu, ale jistě uskutečňuje proměna naší společnosti,“ prohlásil Roll na úvod a dočkal se potlesku.

„Máme toho dost,“ doplnil s tím, že se organizátoři hlásí k odkazu roku 1989 a chtějí se aktivně zasadit o lepší budoucnost.

Demonstrace na Letné. Foto: Adam Hecl, Deník N

Zaplněná Letná se poté na pár okamžiků ponořila do ticha. Ke ztišení vyzval přítomné další z organizátorů Robert Elva Frouz. „Jsme tu každý sám za sebe a zároveň všichni spolu. Naše vůle, naše přání tvoří synergii. Tak pojďme v malé chvíli ticha si tuhle synergii naplno prožít, než se bude dál dít tahle událost, která má význam zdaleka nejenom pro nás. Pojďme vložit do ticha svoje odhodlání, sami sebe a to všechno, s čím jsme sem přišli,“ řekl.

Po tomto, v kontextu protivládních protestů možná trochu netradičním, intermezzu se slova ujal Minář. „Na tento den do konce života nezapomenu,“ uvedl svou řeč. Lídr protestů zkritizoval aktuálně předloženou novelu o státním zastupitelství, která má podle něj několik nedostatků. Třeba to, že začne platit až v roce 2022. „Takže se vůbec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější