Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Táta by mě na Letnou nepustil. Volí ANO.“ Podpora protestů roste i ve „vlažné“ Ostravě, někdy dělí rodiny

Do Prahy přijíždějí účastníci demonstrace na Letné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Do Prahy přijíždějí účastníci demonstrace na Letné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Lidé vyrážejí na demonstraci na pražské Letné ze všech regionů. Jen z ostravských nádraží jich jely v neděli dopoledne odhadem stovky, všechny vlaky jsou vyprodané a dopravci museli přidávat vagony. Přesto stáli lidé v uličkách už z Ostravy-Svinova, což v tuto dobu nebývá běžné. Další lidé mířili do Prahy autem či autobusem. Jak to vypadalo v Ostravě, která bývá při politických protestech spíše vlažná a je baštou hnutí ANO a komunistů?

V nedělním dopoledním dusnu je lepší stát venku než v obrovské prosklené hale nádraží Ostrava-Svinov. Stanice leží daleko od centra města, přesto tady nastupuje do rychlíků víc lidí než na hlavním nádraží. Je to totiž spádová oblast pro celý jih a západ Ostravy, denně tu projde kolem třiceti tisíc cestujících.

Před vchodem na nádraží postávají se smotanou vlajkou dva šestnáctiletí kluci v šedých tričkách. „Jedeme takovou dálku, protože chceme dokázat, že nám to opravdu není jedno, že si stojíme za svým názorem,“ říká Jan Tengler.

Jede vlastně inkognito. „Ani jsem to otci neřekl, že jedu do Prahy, protože by mě nepustil. On volí ANO, byl vychovaný v duchu socialismu. Nechce se sám rozhodovat, nechce se rýpat ve věcech, které mu někdo naservíruje na stříbrném podnose,“ vypráví. Českou vlajku si půjčil od militaristického spolku u nich na vesnici. „Radši jsem jim taky ani neříkal, kam s ní jdu,“ směje se.

Jeho spolužák z prvního ročníku jazykového gymnázia Tomáš Solanský říká, že se v Ostravě obecně lidé zajímají méně o politiku než v jiných velkých městech.

„Ať si pan premiér říká, co chce, určitě ten tlak na sebe cítí. Stačilo by nám, kdyby odstoupil. Je to, jako kdybyste vzali vraha

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější