Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jako koncert Rolling Stones, ale větší masakr.“ Byli jsme u příprav obří demonstrace na Letné

Příprava demonstrace na letenské pláni. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Příprava demonstrace na letenské pláni. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na pražské Letné začala možná největší demonstrace od sametové revoluce. Jak tato mimořádná akce vznikala a kdo všechno se na ní podílel, si přečtěte v naší reportáži.

Ještě před měsícem a půl mluvili organizátoři protestů o Letné jen v žertu. „Nikdo si nedokázal představit, že by byla taková akce vůbec reálná, v roce 2019. Vždyť my jsme ani nečekali, že protesty budou tolik sílit,“ popisuje lídr Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář na prázdné Letenské pláni.

Je přesně den před začátkem slibované „největší demonstrace po roce 1989“ a za jeho zády začínají dobrovolníci vykládat z dodávek a nákladních aut první kusy plotů a konstrukcí. Vystřídají se ve třech směnách, stavba bude dlouhá: pódium dorazí na místo až nad ránem. Produkční zatím zelenou barvou sprejuje čtverce na místa, kde budou stát nohy konstrukce.

O legendární Letenské pláni nakonec rozhodl vývoj demonstrací. „Jak přibývalo účastníků, začalo být zřejmé, že si můžeme říct o Letnou, protože už se na Václavák nevejdeme,“ líčí spoluzakladatel spolku Benjamin Roll.

Své sehrála i symbolika místa. Právě tady se před třiceti lety zlomil komunistický režim, když pláň zaplnili demonstranti a protesty začala přenášet státní televize. Na étos probuzené občanské společnosti spolek přiznaně navazuje, s revolučními symboly prý ale nechce plýtvat.

„Jedna z věcí, kterých jsme se při přípravách nejvíc báli, jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější