Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Snacha radního povede Čapkův památník nejméně do podzimu. Bavit se s vámi nebudu, žádné problémy tu nejsou, říká

Budova Památníku Karla Čapka. Foto: Wikimedia Commons
Budova Památníku Karla Čapka. Foto: Wikimedia Commons

Ředitelkou Památníku Karla Čapka zůstane celé léto Alice Seidlová, snacha radního Středočeského kraje. Kraj tvrdí, že se musí pořádně připravit výběrové řízení, kvůli kterému už oslovil i zástupce dotčených kulturních institucí. Ty něco takového popírají a tvrdí, že jim kraj stále nevysvětlil, proč byla vítězkou prvního výběrového řízení právě Seidlová.

V pátek je v Památníku Karla Čapka ve Středočeském kraji poměrně rušno. Pár minut po otevření je v prostorách první skupina studentů a další autobusy do Staré Huti u Dobříše postupně míří. Bývalé letní sídlo českého spisovatele je především v době končícího školního roku vyhledávanou památkou.

Ačkoliv provoz působí poněkud hekticky, zájem nejen návštěvníků, ale také zaměstnanců je vidět. Průvodkyně kromě prodeje lístků stihne uvařit kávu nebo objasnit detaily expozice. „Pro nás je důležité, aby se tady líbilo návštěvníkům. Sjíždějí se sem školy z celé republiky a hrozně mě baví, že je to zajímá,“ popisuje jedna z nich. Ačkoliv vše vypadá, že běží v relativním klidu, muzeum se začátkem května stalo středem mediální pozornosti.

Stalo se tak poté, co se objevily pochybnosti o výběrovém řízení, které vyhrála snacha středočeského radního pro školství Alice Seidlová. Ta kvůli kritice veřejnosti i tomu, že Středočeský kraj nedokázal vysvětlit důvody pro její volbu, podala rezignaci na svou pozici.

Týden nato však byla Seidlová znovu pověřena do funkce na základě návrhu radního pro oblast kultury a památkové péče Karla Horčičky. „Je tomu tak proto, že je nutné zmiňované projekty paní Seidlovou dokončit a nelze nechat památník bez řídícího pracovníka,“ vysvětlil radní Horčička, který je stejně jako Seidlová členem ČSSD.

Seidlová by v čele i přes pochybnosti o její volbě měla podle vyjádření zástupců kraje vydržet nejméně do konce srpna, kdy kraj počítá s vypsáním nového výběrového řízení. Volba nového šéfa či šéfky památníku by měla být jasná až na podzim. „Předpokládejme, že

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

novak.luc@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Kauza Čapkova památníku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější