Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolik lidí přijde na Letnou? Podívejte se, jak spočítat demonstranty a co nesedí na odhadech z roku 1989

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kromě další vlny konspiračních teorií, kdo že platí demonstrantům „výlety“ do Prahy, obědy a kapesné, se v neděli sociálními sítěmi rozšíří i spor o to, kolik účastníků na avizovanou „největší demonstraci od roku 1989“ dorazilo. Deník N připravil přehled, jak číslům od různých institucí rozumět, jak vznikají a co znamenají.

Při dotazu, jestli vznikají plány, jak zjistit počet demonstrantů na nedělní protivládní demonstraci na pražské Letné, se Jan Piňos ošívá.

„Počty nejsou to úplně nejdůležitější. Zajišťujeme teď řadu organizačních záležitostí na demonstraci, nemáme příliš kapacitu ještě na přípravu postupu, jak spočítat účastníky,“ říká na dotaz Deníku N muž, který iniciativě Milion chvilek pro demokracii pomáhá s komunikací.

Právě počet účastníků je ale univerzálně srozumitelná výpověď o tom, jestli protestní hnutí sílu nabírá, drží, nebo ztrácí. Jak jsme popsali v jednom z předešlých textů, schopnost zmobilizovat dostatek příznivců může rozhodnout o budoucnosti Babišovy vlády.

Ostatně na poslední demonstraci na Václavském náměstí lídr protestů Mikuláš Minář oznámil, že to „podle výškových fotografií vypadá“, že dorazilo 120 tisíc lidí. Premiér Andrej Babiš následně uváděl menší počet kolem 90 tisíc, založený na policejním odhadu.

Na číslech zkrátka záleží. Pokud se v médiích uchytí obraz, že protesty sílí, dodá to demonstrantům více energie i budoucích účastníků. Pokud se uchytí obraz opačný, může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější