Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trh s daty se rozhýbal. Neomezené nabídky mají řadu omezení, ale první kolo vyhrál T-Mobile

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Mobilní operátoři poprvé zkoušejí vkročit do vod neomezených dat. Zatím ale jen opatrně. Jaké jsou jejich aktuální nabídky a co můžou znamenat pro budoucí vývoj trhu, rozebírá v analýze bývalý člen Rady Českého telekomunikačního úřadu a exnáměstek ministra průmyslu Ondřej Malý.

Dva ze tří operátorů se rozhodli v Česku začít poskytovat neomezená data v mobilu. Pro dlouholetého pozorovatele místního telekomunikačního trhu je to průlomová zpráva. Zvláště když se ten třetí pravděpodobně časem přidá, protože tak to v telekomunikacích běžně chodí. Zatím je to sice testování u T-Mobilu a první krůčky u Vodafonu, ale pro zákazníky je to rozhodně dobře. Z těchto nabídek totiž už není cesty zpět, pokud si operátor nepřeje drastické poškození reputace.

Operátoři se po mnoho let věnovali vymýšlení důvodů, proč neomezená data v mobilu být nemohou (země je příliš kopcovitá, lidé tu neumí tolik anglicky, je tu špatná infrastruktura, nedá se stavět, Češi to stejně nechtějí atd. atd.). Nyní se zjevně přeorientovali na vymýšlení způsobu, jak tuto nabídku na trh uvést, což je mimořádně příjemná změna v přístupu k poskytování služeb.

Atraktivnější je zatím nabídka T-Mobilu. Ten se rozhodl k radikálnímu kroku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější