Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to oficiální: Facebook chystá vlastní měnu. Projekt Libra má několik znepokojivých aspektů

Libra od Facebooku, nová měna pro miliardy. Pár kliknutí a je to. Foto: Pixabay
Libra od Facebooku, nová měna pro miliardy. Pár kliknutí a je to. Foto: Pixabay

Mohou to být peníze pro několik miliard lidí. Společná měna, která se bude vymykat bankovní regulaci a ignorovat státní hranice. Libra však rozhodně nemá nic společného s digitálním anarchismem typickým pro bitcoin. Právě naopak.

Z Facebooku se už několik let nenápadně ozývá, že pracuje na projektu vlastní elektronické měny. Nyní přišlo oficiální prohlášení. Provozovatel největšího sociálního média na světě zavede v roce 2020 vlastní kryptoměnu nazvanou libra (skutečně takto latinsky, v angličtině tedy není spojení se slovem „pound“ na první pohled zřejmé a asociace na britskou či jinou libru tím pádem nevzniká).

Kryptoměna, to bude něco jako bitcoin, řeknete si. Není tomu tak, libra se bude od bitcoinu lišit úplně ve všem. První rozdíl je zřejmý: na rozdíl od bitcoinu stojí za librou konkrétní firma. Libra používá k zajištění bezpečnosti šifrovací algoritmy stejně jako bitcoin, jehož příznivci však zpravidla chápou slovo „krypto“ v širším než technickém smyslu: zdůrazňují jím nezávislost na státu a korporacích. Libru naopak korporace – a ne jen tak nějaká! – přímo provozuje. To je pro mnohé vyslovená antiteze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější