Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chemik Zbořil končí ve vedení centra olomoucké univerzity. Spor o vědecký superústav se vrací na začátek

Ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Radek Zbořil. Foto: ČTK
Ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Radek Zbořil. Foto: ČTK

Poprvé od rozhodnutí Etické komise Univerzity Palackého v Olomouci, že světově uznávaný chemik Radek Zbořil inicioval v jednom ze svých článků manipulaci s daty, se s ním sešel rektor Jaroslav Miller. Jednali také o neshodách okolo založení superústavu, který má stávající univerzitní centra – včetně toho, jež vede Zbořil –, zastřešit. Proti záměru část fakulty protestuje, po několika měsících debat je ale příprava v podstatě stále na začátku. Jasné je jen to, že Zbořil opouští vedení centra, bude se věnovat přípravě projektů.

Celým akademickým rokem se na Univerzitě Palackého v Olomouci táhne spor o vznik ambiciózního vědeckého ústavu. Nejde o žádnou maličkost – má zastřešit tři dnešní vědecká univerzitní centra a podle zastánců také dát škole do budoucna lepší startovní pozici pro získávání velkých mezinárodních grantů.

Odpůrci ale kritizují nedomyšlenost plánu a část přírodovědecké fakulty se chystané novince brání kvůli obavám, že se špičkový výzkum včetně lidí a přístrojů přesune z fakulty pod střechu nového ústavu. Dvě ze tří stávajících center, na jejichž půdorysu má ústav vyrůst, totiž spadají pod přírodovědeckou fakultu. Nový superústav už nemá být podřízený žádné fakultě, bude spadat pod rektorát. O změně, která se má v Olomouci odehrát, se na univerzitě mluví jako o brexitu.

Zbořil předává vedení centra a bude se věnovat vědě

V této atmosféře se rektor Miller ve čtvrtek sešel s děkanem přírodovědecké fakulty Martinem Kubalou a profesorem Radkem Zbořilem, vedoucím jednoho ze špičkových center: Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), které dnes spadá pod přírodovědeckou fakultu. Trojice vědců jednala za zavřenými dveřmi o tom, jak současné kolize řešit. Na stole nebyla jen neshoda na založení vědeckého superústavu: museli se popasovat i s čerstvým závěrem jednání univerzitní etické komise. Ten se osobně dotýká právě Radka Zbořila – jednoho z nejcitovanějších českých vědců, který centrum RCPTM vybudoval a získal mu mezinárodní prestiž.

Jak minulý týden napsal Deník N, podle členů etické komise světově uznávaný chemik a jeho bývalý kolega Martin Heřmánek zmanipulovali data v grafu ve článku, který před dvanácti lety otiskl prestižní vědecký časopis Journal of the American Chemical Society (JACS). Sám Zbořil použil článek jako jeden z významných podkladů pro svůj profesorský titul.

Nedávný verdikt etické komise zní: uznávaný chemik a jeho bývalý kolega Martin Heřmánek porušili etický kodex a data zmanipulovali. A ačkoliv není jasné, kdo konkrétně data upravil, Zbořil podle komisařů úpravu inicioval. Rektor školy se nicméně nechal slyšet, že takový závěr se nepodařilo přímo prokázat. „Vždycky jsem však respektoval a respektuji nález etické komise,“ řekl Deníku N rektor Miller po jednání Akademického senátu. Situaci ale nemá jednoduchou – dostává dopisy na Zbořilovu podporu od kapacit z českých i zahraničních univerzit.

„Je pravda, že dobrat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější